MOĆ PRIRODE I ZDRAVLJE

Lekovita prepeličija jaja

Već nekoliko vekova u japanskoj i kineskoj literaturi mogu se pronaći studije i analize o lekovitosti jaja i mesa japanske prepelice za ljudski organizam,  a naročito za srce, jetru, bubrege, želudac i mozak. Pored korisnosti i lekovitosti  za pomenute organe, treba naglasiti i da su jaja i meso te japanske ptice vrlo korisna i za decu u razvoju, za regeneraciju i podmlađivanje organizma, kao hrana za dijetalce i rekovalescente...

Pripremili Dušan i Miroslav Miljuš, odgajivači japanskih prepelica

Iz dosadašnje prkse utvrđeno je da samo 120 jaja japanske prepelice leče povišeni krvni pritisak, čir u stomaku, arteriosklerozu i neuredno varenje, a 240 jaja šećernu bolest, bronhijalnu astmu, tuberkulozu, malokrvnost, migrenu, sprečavaju infarkt srca, umanjuju nervno rastrojstvo, smanjuju holesterol u krvi, doprinose lepšem tenu lica, podmlađivanju organizma pa čak i jačaju pamćenje.

Za nevedene bolesti jaja se uzimaju u sirovom (presnom) stanju. Prva tri dana uzima se po tri, a kasnije po pet jaja, što znači da kura od 120 komada jaja traje 25, a ona od 240 - 49 dana. Deci do deset godina treba davati po četiri, onoj do pet godina tri, a deci do tri godine po dva jajeta dnevno.

Prepeličija jaja se jedu odjednom i to ujutru na prazan stomak. Nakon toga trebalo bi da prođe najmanje pola sata do uzimanja druge hrane. Od jaja se može pripremiti i koktel, da bi ga bolesnici lakše konzumirali. Mogu se uzimati nezaslađena ili zaslađena jaja šećerom ili medom. Mogu se umutiti do pene (ručno ili mikserom) i u takva jaja može se, mada ne mora, dodati i malo soka od višnje ili limuna, nastrugane jabuke, vanile, cimeta, mlevene kafe, kakaoa i slično. Važno je da jaja budu sirova i da se pojede žumance i belance, a dijabetičare upozoravamo da izbegavaju zaslađivanje. Takođe bolesnici koji imaju osetljivu žuč na jaja moraju obazrivo početi sa uzimanjem prepeličijih jaja.

Dva meseca posle završene kure, ako se za to ukaže potreba, cela procedura se može ponoviti sa istom količinom jaja, a preporučljivo je, bar prve godine, uzeti dve kure i to tako da ne prođe više od šest meseci između dve kure.

Jaja se mogu trošiti i ako se uzimaju drugi lekovi. Ova jaja se, međutim, ne smeju uzimati ukoliko je lekar, uz prepisane lekove, zabranio uzimanje belančevina (meso, jaja i sl).

Za one koji nameravaju da se leče ovim čudesnim jajima recimo i to da njihova lekovitost zavisi i od ishrane prepeilica.

Jaja se drže u zatvorenim kartonskim kutijama u frižideru, na temperaturi od +2 do 4 stepeni Celzijusovih. Tako čuvana jaja imaju rok upotrebe u sirovom stanju 60 dana, mada se i posle tog roka mogu trošiti, ali samo u kuvanom ili pečenom stanju.

Natura broj 8 (avgust 1996)

Natura Online (5.6.2009)