NAPRAVITE SOPSTVENU KREMU I MLEKO ZA SUNČANJE

Zaštitite se od letnjeg sunca

Sezona je godišnjih odmora i školskog raspusta pa se gotovo svi izlažemo previše suncu. Iako je sunčanje ušlo u modu dvadestih godina prošlog veka, samo nekoliko godina kasnije, pojavili su se i prvi preparati za zaštitu od sunca odnosno – prve kreme za sunčanje. Evo kako da i vi pomognete sebi i drugima; napravite sami, za sebe i svoje najmilije, izuzetno delotvorne kreme i mleko za sunčanje. Recepti su niže a sastojci za kremu i mleko, po svojoj ceni, vrlo pristupačni...

Piše Vlastimir Spasić

Boravak na suncu, pogotovu tokom toplog i jarkog leta, treba pažljivo prilagoditi tako da vam ono bude korisno i prijatno. U suprotnom, preterano izlaganje jakim sunčevim zracima može delovati štetno i bolno po ceo organizam.

Jer, ukoliko se boravak na suncu ne prilagodi stanju organizma, najčešće štetno delovanje je crvenilo na koži, plikovi i sunčanica.

Ako se baš pretera sa sunčanjem na koži se, uz intezivno crvenilo, mogu pojaviti i plikovi, koji pucanjem izazivaju bol, a postoji i opasnost da se koža inficira.

Te opekotine se mogu lečiti mešavinom meda i maslinovog ulja. Odlično sredstvo protiv opekotina je i mast napravljena od jednakih delova meda i ribljeg ulja. Svojim antibakterijskim, protivupalnim, regenerativnim i trofičnim dejstvom, med stimuliše granulaciju i epitelizaciju rana, pa se postiže brz lekovit efekat.

Sunčanica nastaje usled dugog izlaganja sunčanim zracima nepokrivene glave i vrata. Javlja se glavobolja, nesvestica, povraćanje, visoka temeperatura i crvenilo lica, a puls i disanje su tada ubrzani. Posebno su osetljive na sunčanicu nervno labilne osobe, oni koji se oporavljaju od težih bolesti, ali i lica u alkoholisanom stanju.

Prva pomoć u slučaju sunčanice je hitno sklanjanje osobe sa sunca u hlad, hladni oblozi i hladni napici. Najbolje je piti čaj od šipka ili hibiskusa, dobro zaslađen medom, polako i u gutljajima.

Sunčevi zraci mogu pogoršati i izvesne kožne bolesti (rozacea, kožni lupus, egzantemi), pa se tim obolelim osobama uvek preporučuje zaštita, nošenje šešira sa većim obodom, dugi rukavi i, naravno - oprezno izlaganje suncu.

Za kraj, evo i dva recepta za koja verujemo da ćete ih probati ovog leta.

.........

RECEPTI

Kamfor gold krema

Ova krema je veoma delotvorna protiv sunčanih pega

Sastojci:

 • 100 g bademovog ili nekog drugog biljnog ulja
 • 8 g pčelinjeg voska
 • 8 g spermacet (cetaceum)
 • 14 g kamfora
 • 0,5 g lavandinog ulje

Priprema:

U podesan sud staviti ulje, vosak i cetaceum i rastopite na vatri. U vruću smesu dodati usitnjeni kamfor i mešati dok se ne rastvori. Nastaviti mešanje uz povremeno skidanje slojeva masnoće, dok se smesa potpuno ne ohladi. Na kraju dodati lavandino ulje i dobro promešati.

.........

Prirodna krema i mleko za sunčanje

Sastojci:

 • 8 kašika susamovog ulja
 • kašika usitnjenog pčelinjeg voska
 • 2 kašike destilisane vode
 • 2 kašike soka šargarepe
 • 1-2 kašike cink-oksida (nabavlja se u apotekama)
 • na vrh noža boraksa

Priprema:

Vosak rastopite u ulju u kome ste predhodno tri nedelje držali potopljene sveže listove nevena ili kantariona. Skinite ulje sa vatre, umešajte zagrejanu vodu u kojoj ste rastopili boraks, a zatim dodajte sok od šargarepe i, ako želite, cink-oksid. Mešajte intezivno sve dok masa ne postane ujednačeno mlečna.

Natura Online (16.7.2009)