ONO ŠTO KRAVA DAJE DECI PČELA DAJE STARIJIMA

Medom protiv skleroze

Ne postoje literarni medicinski izvori iz drevnih vremena (Indija, Kina, Japan, Egipat, Grčkai i Rim) ili drevne i svete budističke, muslimanske, jevrejske ili hrišćanske knjige u kojima se ne navodi da su pčelinji proizvodi najbolja preventiva za - dug život i borbu protiv starenja. A i protiv - zaboravljanja!

Piše Vlastimir Spasić

Rezultati savremenih kliničkih, laboratorijskih i eksperimentalnih proučavanja potvrđuju ovu empirijsku istinu. Dokazano je da pčelinji proizvodi potvrđuju sledeća svojstva: protivupalna, antibakterijska, antiprotozojična, antigljivična, hemopoetična, regenerativna - prema oštećenim ćelijama i tkivima, anestetična, antialergijska, kardiotonična, detoksična, diuretična, neurotonična, antisklerotična (normalizuje holesterol i lipemiju), poboljšava imunu zaštitu organizma, varenje, fagocitarnu i polnu aktivnost.

Redovnim uzimanjem meda starije osobe vraćaju snagu i popravljaju funkcionisanje gotovo svih organa u svom telu. Zbog toga se u mnogim zemljama med naziva "mleko za starije“, a poznata je i izreka jednog američkog lekara: "Ono što krava daje deci, pčela daje starijima".

Kao pomoć obolelima od skleroze moždanih sudova preporučuje se smesa od meda i crnog luka u razmeri 1:1. Treba uzimati po jednu supenu kašiku, dva puta na dan – ujutru i uveče, tokom dva meseca.

Za oslabljeni srčani mišić treba biti posebno uporan u upotrebi meda i rezultati neće izostati: med nije samo sredstvo za jačanje radne sposobnosti srca, već i hrana za njega.

Ruski naučnik dr Kuzmina preporučuje med kao dijetetsko sredstvo za oslabljeni srčani mišić. Naravno, treba uzimati med i kao hranu, sa mlekom, nemasnim sirom, voćem...

Zajedno sa bioaktivnim supstancama iz lekovitog bilja, svežeg voća i povrća, pčelinji proizvodi predstavljaju dragocenu riznicu lekovito-profilaktičkih sastojaka koji čoveku služe za očuvanje zdravlja.

Natura Online (16.7.2009)