NARODNA MEDICINA

Šta može med? 

Iskustvo i istraživanja upućuju na to da med ne treba izlagati temperaturi višoj od one ljudskog tela s obzirom na to da tada gubi na svom kvalitetu i mirisu. Lekovita svojstva svakog pojedinačnog meda zavise od biljne vrste sa koje je nektar sakupljen. Dakle, za šta se i u koje svrhe koriste lipov, bagremom, med od matičnjaka, nane, karanfila, vresa, med od žalfije?...

Piše Marija Ružanović, apiterapeut

Narodna medicina od davnina zna za delotvorno dejst­vo meda u lečenju. Takođe, poštujući rezultate mnogih istraživanja i anketa savremena nauka smatra da redovno konzumiranje meda ne samo da produžava ljud­ski vek, već i povećava otpornost čitavog organizma.

Šećer koji se upotrebom meda unosi u organizam ima energetsku funkciju i deluje kao univerzalno antitoksično sredstvo, odnosno potpomaže izlučivanje otrova iz orga­nizma.

Glikoza i fruktoza u sastavu meda učestvuju u reg­ulisanju nervnog sistema, podižu sniženi krvni pritisak, proširuju krvne sudove, obogaćuju ishranu srčanog mišića i pojačavaju lučenje mokraće. Ukratko, med poboljšava ukupnu razmenu materija u organizmu.

Med namenjen procesu lečenja zato treba čuvati u hladnim, suvim i tamnim prostorijama, na temperaturi od pet do 10 stepeni Celzijusovih. Kao dopunsko sredstvo u lečenju mnogih bolesti med se uzima na više načina: peroralno (kroz usta), inhalacijom, u obliku masti (kod raznih kožnih oboljenja) ili kao dodatak u ishrani, u funkciji sredstava za zaslađivanje raznih napitaka, limu­nada i čajeva od lekovitih trava.

Iskustvo i istraživanja upućuju na to da med ne treba izlagati temperaturi višoj od one ljudskog tela, s obzirom na to da tada gubi na svom kvalitetu i mirisu.

Razlikujemo više vrsta meda a lekovita svojstva svakog pojedinačnog zavise od biljne vrste sa koje je nektar sakupljen.

Primera radi, lipov med je poznat u lečenju bronhijalnih tegoba i nazeba. Kao sredstvo za iskašljavan­je, poseduje antiseptičko i umirujuće dejstvo. U ovu grupu ubrajamo kako bagremov tako i med od matičnjaka.

Med od nane se uglavnom upotrebljava pri lečenju oboljenja digestivnog trakta, od karanfila i vresa kao diuretičko sred­stvo, kestenov za proširenje krvnih sudova, a med od žalfije je izraženog antiseptičkog dejstva.

(Iz knjige "Čoveče pomozi sebi - MED & MED")

Natura broj 5 (jun 1996)

Natura Online (8.8.2009)