LEK O KOME SE NAJVIŠE PIŠE: KORISTAN ILI ŠTETAN?

Aspirin kao preventiva

Godišnje se, kako se procenjuje, objavi 3.500 naučnih članaka posvećenih acetilsalicilnoj kiselini (aspirinu) za koju se pouzdano zna da deluje protiv kardiovaskularnih oboljenja i nekih vrsta raka. Ali, ima i onih koji tvrde da i on izaziva određene zdravstvene probleme. Gde je istina o čuvanom aspirinu?

Natura Online

Aktivni sastojak aspirina - acetilsalicilna kiselina mogla bi da štiti i od problema s jetrom koji su posledica preteranog konzumiranja alkohola, pokazali su rezultati istraživanja grupe naučnika sa Medicinskog fakulteta pri američkom univerzitetu Jejl, sa dr Vajahatom Mehalom na čelu.

Aspirin bi, međutim, kako je istakao Mehal, mogao da ima pozitivno dejstvo i u lečenju bolesti izazvanih gojaznošću ili zdravstvenih problema koji su posledica prekomerne upotrebe nekih lekova. Više vrsta supstanci, kao što su neki lekovi i alkohol, mogu da izazovu oštećenja jetre, ponekad veoma teška.

- Naša strategija je svakodnevno konzumiranje aspirina radi zaštite jetre, a ukoliko je već došlo do oštećenja, upotreba supstanci koje stimulišu imunološki sistem - kaže Mehal.

Trenutno se sprovode istraživanja na miševima, a lekari bi na kraju mogli da koriste aspirin u kombinaciji s eksperimentalnim lekovima protiv raznih bolesti od kojih se mnogo očekivalo, ali od kojih se na kraju odustalo zbog njihovog toksičnog dejstva na jetru, prenele su svetske agencije.

Neka istraživanja su, međutim, pokazala da aspirin podstiče tumor želuca.

Prema podacima "Bajera", proizvođača aspirina, aspirin je lek koji je predmet najvećeg broja istraživanja u svetu. Naime, godišnje se, kako se procenjuje, objavi 3.500 naučnih članaka posvećenih acetilsalicilnoj kiselini (aspirinu) za koju se već zna da deluje protiv kardiovaskularnih oboljenja i nekih vrsta raka.

Natura Online (5.3.2009)