CELULIT

Koža mesečeve površine

Celulit je posledica, pre svega, neprirodnog načina života. Ponaša se agresivno i kao pravi napasnik ugrožava uglavnom - žene. Devet od deset žena u razvijenom svetu danas ima celulit, ali ni jedna od nas, bez obzira na godine, ne može biti ravnodušna prema tom ne samo estetskom već i - zdravstvenom problemu.

Piše Ana Porobić

Veoma često smo suočeni sa činjenicom koja nam, nedvosmisleno, ukazuje da neprirodan način života preti degeneracijom, direktno ugrožava zdravlje i život čoveka.

Pitanje je aktuelno. Pokreću ga pojedinci ali i razne strukture. Ozbiljna upozorenja upućuju ekolozi iz čitavog sveta...

Celulit je posledica neprirodnog načina života. Ponaša se agresivno, kao pravi napasnik i ugrožava uglavnom žene. Danas oko 90 odsto žena ima celulit. Ni jedna žena, bez obzira koliko joj je godina, ne može biti ravnodušna kada na svom telu otkrije prve znake ili zapazi pogoršanje već stečenog celulita. On može da raste i širi se, osvajajući nove površine, ima svoje faze napredovanja i predstavlja istovremeno i estetski i zdravstveni problem.

PREVENTIVA

Zima je godišnje doba sa najviše uzročnika - izazivača celulita. Upravo zato je, baš sada, pravi trenutak za prevenciju celulita.

Žene koje ga nemaju treba da budu zadovoljne ali ne i ravnodušne. Međutim, one koje su već napadnute imaju dve mogućnosti:

- da malo zastanu, razmisle, donesu svoj program saniranja celulita i krenu po novom; na proleće će sigurno zablistati novim sjajem.

- da produže, ništa ne menjaju, prihvatajući stihiju svakodnevice. Na proleće će moći jedino da zaključe da je došlo do pogoršanja...

KONTROLA CELULITA

Celulit se razlikuje od masnoće, bez obzira što je često udružen sa njom. Pojavljuje se u obliku kvržica prouzrokovanim otvrdnućima tkiva a koje nastaju zbog povećanog prisustva toksičnih materija, najčešće u masivnijim delovima tela, ali i na stomaku, listovima, nadlaktici...

Zbog nedovoljnog lokalnog krvotoka i linfotoka koža trpi neishranjenost, postaje suva, hladna, neprirodne boje, sklona promenama same strukture. Bolna je na pritisak, sklona modricama i pucanju kapilara, hrapave površine.

To je problem vezivnog tkiva koji ima četiri stepena. Ako se ne zaustavi napredovanje vezivno tkivo se postepeno sklerotizuje. Koža se opušta, čvorovi se pokazuju i to je faza definitivnog ustoličenja celulita.

PREPOZNAVANJE

Zdrava koža je glatka i sjajna, topla i ima prirodnu boju. Napadnuta koža ima druge karakteristike u zavisnosti od stepena napredovanja celulita. Zato razlikujemo nekoliko stepena njegovog napredovanja.

PRVI STEPEN

Pojavljuju se male, okrugle i meke naslage ispod površine kože. Ravnomerno raspoređene, vidljive samo na pritisak.

DRUGI STEPEN

Male kvržice koje se već naglašavaju ispod površine kože, grupisane u manjim poljima, obično na bedrima i zadnjici. Koža postaje osetljiva, suva i bleda.

TREĆi STEPEN

Kvržice su tvrde, gusto zbijene, neravnomerno raspoređene, ometaju cirkulaciju. Koža je gruba, sklona osipima, hladna, neprirodne boje, bolna na pritisak. Naslage sala koncentrišu toksine i vodu, nezavisno od ukupne težine tela. Formiraju se jastučići sa unutrašnje strane bedara, iznad kolena i bokovima tzv. "hifne", ugrožavajući skladnost prirodne linije tela. Kvržice su vidljive i na stomaku, listovima, nadlaktici. Koža ima izgled "narandžine kore".

ČETVRTI STEPEN

Vidljivi čvorovi nepravilnog oblika, pored već navedenih površina, pojavljuju se i na netipičnim delovima tela. Mesne naslage debljaju, šire se i povečavajući obim. Koža se opušta zajedno sa potkožnim tkivom u talasima i postaje relejfna. Površinska cirkulacija je svedena na minimum. Poluprazni kapilari skloni su pucanju i mogu da formiraju plavu mrežu i modrice. Tada koža dobija izgled "mesečeve površine".

.........

Uzroci

Danas se celulit pojavljuje i kod devojčica od 13-14 godina, mada može i kasnije, u bilo kom životnom dobu žene. Imaju ga ne samo gojazne osobe već, ponekad, čak i sportistkinje ili balerine.

Od ovog poremaćaja pate samo žene; smatra se da muškarce štite njihovi hormoni kao i različita struktura vezivnog tkiva. Zapravo, vezivno tkivo žene je elastično i rasteže se, pa se tu lako formira celulit, dok je muško drugačije, odnosno mrežastog je sastava što ne pogoduje stvaranju celulitnih naslaga.

Među osnovnim uzrocima pojave celulita su nepravilna ishrana, nedovoljno unošenje tečnosti u organizam, premalo kretanja, boravak u zadimljenim i neprovetrenim prostorijama ali i hormonalni poremećaji, stres i dugotrajna napetost koja remeti san, apetit, redovno pražnjenje creva i izbacivanje vode iz organizma, niži krvni pritisak i lučenje hormona.

(Nastaviće se)

Natura broj 11 (februar 1997)

Natura Online (14.3.2011)