ZAŠTO SE POVEĆAVA KOLIČINA MEDIKAMENATA KOJE PIJEMO?

Srbija na sedativima

Prema podacima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) u Srbiji je prošle godine potrošeno čak 10,6 miliona kutija sedativa, što je 2,6 miliona kutija više u poređenju sa 2006. godinom. Nažalost, povećana potrošnja lekova za smirenje nastavlja se nesmanjenim intenzitetom… Šta to znači? I hoćemo li uskoro postati nacija zavisnika a da toga, uglavnom, nismo ni svesni?...

Piše Dušan Marinović, urednik / Foto Biljana Vučković

Ironično, pa reklo bi se i cinično, u tranzicionoj Srbiji mnogi danas povezuju činjenice o sve većoj upotrebi sredstava za smirenje sa "sve lepšim, lagodnijim i srećnijim životom" u kojem je i egzistencijalna neizvesnost, nažalost - postala realnost.

Doda li se teškoj ekonomskoj i moralna kriza u nas koja razara podjednako i nacionalno i građansko i društveno biće svakog pojedinca, nije teško zaključiti da će od ovakve nenormalne situacije (u kojoj se umesto anatemisane cigarete sada masovno uzimaju pilule za smirenje!) najviše koristi imati farmaceutska industrija i krupni kapital! Zapravo, oni "drmatori sveta iz senke" koji su, gle čuda, pre deceniju-dve, shvatili i izračunali, u globalnim razmerama, da "pravi posao" i ekstra profit nije više u duvanu već u - hemiji!

Kakvoj hemiji?

Pa, naravno, onoj farmaceutskoj, kozmetičkoj, kućnoj, poljoprivrednoj, prehrambenoj… onoj koju svakodnevno, a da ne znamo, masovno konzumiramo putem hrane i pića. Uostalom, otrovi su svuda oko nas. I na zemlji, i u vodi i u vazduhu. I nikom ništa!

A ovamo - povika na cigarete! Na pušače! Drž' ga, puši u kancelariji!!! O alkoholizmu, u našim medijima, već duže vreme - ni reči! Štaviše, kada bi nekoga pitali sa strane ispalo bi, gledajući naše reklame, da se Srbi mogu složiti samo oko - dobrog piva. I da ih ono čak više zanima od prelepih devojaka… Besmisleno! Bar ili još uvek za ovo podneblje...

Dakle, šta se iza toga krije? I ko to uporno radi na tome da i od naše nacije i građana napravi - teške zavisnike?

Sistem je vrlo prost i lako shvatljiv. Jer logika krupnog kapitala je klasična: što manje uložiti, a što više dobiti!

Hemija ne košta mnogo. Štaviše, ona je bagatelno jeftina. Ipak, "fensi" upakovana i u medijima predstavljena kao "nezamenjiva za vaš srećan i bezbrižan život" ona u maloprodaji, u odnosu na proizvodnu, dostiže astronomsku visoku cenu i samim tim donosi - ekstra profit. Zato je i hemija, u najširem smislu reči, i krenula u svoj veliki, globalni pohod totalnog osvajanja ljudskih glava i duša.

Farmaceutska a odmah za njom kozmetička i druga slična industrija, potpomognuta neodgovornim medijima, već neko vreme nas sistematski i agresivno ubeđuje i zaglupljuje svojim reklamama, da je baš u njihovoj tableti ili nekom bezveznom šamponu za kosu - spas! Za sve! Uz obavezno "upozorenje", na kraju reklame, da je "pre upotrebe neophodno posavetovati se sa svojim lekarom ili farmaceutom".

Blago nama! Zamislite da se takvo upozorenje pojavi i posle reklame piva, hleba, čokolade, mleka ili margarina? Ali i da je dobro da se, pre kupovine tih artikala, obavezno posavetujete sa svojim, recimo, bliskim tržišnim inspektorom, nutrcionistom ili prehrambenim tehnologom?

No, šalu na stranu!

Bedne plate i penzije, visoke cene najneophodnijih prehrambenih proizvoda, opšta urbana nervoza, saobraćajni zastoji i blokade puteva, neodgovorni političari, medijski cirkus, birokratija, štrajkovi, korupcija, kriminal, skupe školarine, kredit za stan ili visoka mesečna rata za auto uzet na lizing, uglavnom prazan novčanik… ali i problemi u porodici, podmatanja na poslu, neredovne plate, visoki računi za struju, gas i telefon, novokomponovani gazda koji još nije naučio da i u kapitalizmu radnik mora da se plati, lažljive reklame i bilbordi, stres zbog poraza svog fudbalskog tima ili tenisera, fizičko i verbalno nasilje, prostakluk, visoka nezaposlenost, bezperspektivnost mladih, višedecenijsko nacionalno ponižavanje, zabrana pušenja gotovo svuda, arogantna demonstracija moći, ogromne socijalne razlike, ukratko čemer i jad… i eto razloga da se uzme još . jedna pilula! Još jedan "smeško"… "Samo malo da se smirim"… A tu je odmah i alkoholol, klincima dostupna droga…

U čemu je razlika?

Jačini? Pa dobro, slažemo se, ali…

Neko bi, konačno, morao otvoreno da kaže narodu da pomenute pilule, ta  "sredstva za umirenje" i nisu ništa drugo nego samo lepši izraz za - drogu.

Ko bi to trebalo da kaže?

Lekari, farmaceuti, političari, biznismeni, novinari, multinacionalne kompanije?...

Teško!

Jer, posao je to! I to dobar.

Naravno, prvo moraš žestoko da iznerviraš vlastiti narod do te mere da on ne može više normalno da reaguje i sagleda, na racionalan način - prevaru. Uz to, moraš i da mu zabraniš sve i svašta pod izgovorom da se tako radi u "razvijenom svetu"; obećaš mu najpre kule i gradove pa posle sve to 'ladno porekneš, ali i pripretiš narodu na televiziji još oštrijim kaznama zato što još uvek nije dovoljno isfrustriran… I onda, na kraju, da ne bi došlo do pravog nacionalnog nervnog sloma i pobune ponudiš mu - sedativ!

Totalni, globalni, nepovratni! Ubistveni do te mere da nazad više nema povratka. Ponudiš mu hemijsku nadu umesto realno bolje stvarnosti, iluziju da je u nereagovanju i društvenoj pasivnosti, u nezaintersovanosti za realne probleme - rešenje. Jer, apatija i beznađe, uz stalno sejanje straha, mentalnu i fizičku represiju, permanentno disciplinovanje "neposlušnih", pogotovu onih koji drugačije misle i govore, oduvek su bile kod nas "nepogrešive formule" i sinonimi "uspešne vlasti".

Zato je situacija zabrinjavajuća. Ali ne i sasvim dovoljan povod za pobunu zdrave pameti protiv svetske prevare, manipulacije i laži.

Prema rečima portparolke RZZO Sanje Mirosavljević, samo u prva tri meseca ove godine izdato je 2,3 miliona kutija lekova za smirenje više (!!!) nego u prva tri meseca prošle godine.

- Do kraja godine, ako se ovako nastavi, doći ćemo do brojke od 10 miliona kutija više u odnosu na prošlu godinu - kaže Sanja Mirosavljević za "Blic".

Da li je to prava slika tranzicione Srbije?

Izgleda da jeste. One slike koju ne možete da vidite na našim TV dnevnicima koje već godinama uređuju neki strani info-komesari.

Ipak, zamislite dan ili samo jednu nedelju u kojoj ni jedan naš sugrađanin ne bi uzeo ama baš ni jedan sedativ. Čisto iz inata...

Možete li da pretpostavite na koga bi se ta ogromna negativna energija, ta neverovatna narodna nervoza i frustracija svalile, na kome bi se sve te us…ne motke slomile?

Ko zna odgovor neka kaže! Slobodno! Niko mu neće moći ništa...

Lično, ne uzimam "bensedin" ni kada me zub žestoko zaboli. Uprkos svemu!

Možda i zato napisah ove redove…

Natura Online (2.6.2011)