MUTIRANA BAKTERIJA

Ešerihija koli seje smrt u Nemačkoj

Soj ešerihije koli koji je odgovoran za smrtonosnu zarazu u Evropi sasvim je nova bakterija koja nikada ranije nije viđena. U međuvremenu je Evropska komisija ukinula upozorenje da su španski krastavci mogući uzročnik epidemije...

Izvor: Agencije

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navela je da su preliminarna genetska ispitivanja pokazala da je taj soj mutant dve različite bakterije ešerihije koli i da poseduje letalne gene, čime se može objasniti zašto je zaraza u Evropi tako širokih razmera i toliko opasna.

Do sada je mutirani soj ešerihije koli usmrtio 17 osoba u Nemačkoj i jednu u Švedskoj. Registrovano je više od 1.500 zaraženih, uključujući 470 osoba kod kojih se javio redak poremećaj funkcije bubrega.

Širom Evrope registruju se novi slučajevi ovog oboljenja. Svi oboleli prethodno su boravili ili prolazili kroz Nemačku. Britanska agencija za zdravstvenu zaštitu saopštila je da je otkriveno sedmoro zaraženih smrtonosnom bakterijom, od kojih su troje Britanci koji su se nedavno vratili iz Nemačke, dok su četvoro nemački državljani. Potvrđenih lica i sumnjivih slučajeva ima i u Danskoj, Holandiji, Austriji, Francuskoj, Španiji, Švajcarskoj i Češkoj.

U međuvremenu Evropska komisija je ukinula upozorenje da su španski krastavci mogući uzročnik epidemije.

Kao što je poznato, Madrid je tokom minulih dana branio svoje proizvođače i optužio Nemačku da je bila neodgovorna kada je ih je okrivila. Španska ministarka poljoprivrede Rosa Aguilar najavila je i da će zatražiti kompenzacije od Nemaca za sve španske poizvođače krastavaca pogođene ovom krizom.

Natura Online (3.6.2011)