PUTOVANJA

Ekološke turističke destinacije Evrope

Koje su to "skrivene" ekološke destinacije u Evropi koje biste želeli da posetite? Za početak, predlažemo samo neke jedinstvene i očuvane prirodne lepote Švedske, Islanda, Grčke i Andore...

Piše Maja Milićević PutujSigurno.rs

Ekoturizam je vrlo brzo postao jedan od najomiljenijih vidova odmora ljudi širom sveta. Međutim, turizam, poput drugih privrednih grana, utiče na kvalitet životne sredine kao potrošač resursa kao što su zemljište, voda, električna energija... ali i kao proizvođač velike količine otpada.

Zdrava životna sredina je važna pretpostavka uspešnog razvoja turizma pa turističke agencije masovno promovišu ekoturizam koji je koristan i za lokalno stanovništvo u ekološkom, kulturnom i ekonomskom smislu.

Polaznu osnovu odgovora za budućnost životne sredine u Evropi predstavljaju upravo ekološke turističke destinacije koje ona nudi, pa vam zato otkrivamo gde možete biti korak bliže prirodi i osetiti sve čari ekoturizma.

Švedska - pionir ekoturizma

Foto: www.pixabay.com

Ova zemlja se sa razlogom nalazi među najboljim ekološkim turističkim destinacijama ne samo Evrope već i sveta i to potpuno - opravdano.

Svi građani Švedske su maksimalno posvećeni očuvanju prirode. Zato i čine sve što je u njihovoj moći da ona ostane u najboljem mogućem stanju.

Ovu skandinavsku zemlju nipošto ne smete zaobići ukoliko želite da iskusite ekoturizam u punom sjaju.

Švedsko Ekoturističko društvo organizuje brojne ture u prirodi sa ciljem da resursi od ekološkog i kulturnog značaja dobiju i svoju ekonomsku vrednost.

Postoji mnogo različitih načina da upoznate prirodne lepote ove zemlje. Recimo, tokom zime možete uživati u skijanju, klizanju ili vožnji sankama koje vuku psi.

A za one koji su željni avanture tu je tura kajacima koja obilazi zapadnu obalu ove zemlje, planinarenje u Nacionalnom parku Abisko ili rafting.

Island - upoznajte Auroru Borealis

ps02 plava laguna island 

Foto: www.pixabay.com

Island je ekološka turistička destinacija koja zaslužuje najviše mesto na ovoj listi zbog svoje održivosti. Ova zemlja, zbog svojih bogatih prirodnih resursa, predstavlja "najčistijeg" potrošača energije.

Ekoturizam je ovde i više nego ostvarljiv jer su na Islandu zaista posvećeni korišćenju "čiste" energije i očuvanju prirode. Uz to, Islanđani se takođe veoma trude da putnicima objasne važnost održavanja tog vida turizma.

Island je idealno mesto i za one koji žele da vide prirodu koja "oduzima dah" i da istovremeno nauče nešto o tome kako mogu doprineti poboljšanju životne sredine.

Potpunom ugođaju doprinose i veličanstvene prirodne lepote poput Plave lagune, Gulfosa i očaravajuće polarne svetlosti Aurore Borealis pa preporučujemo da to nikako ne propustite ako se već nađete "na ivici" severnog pola.

Grčka nije samo letovalište

Ovakav turizam bi trebalo da bude jedini način za posetu Grčkoj zbog brojnih prelepih mesta koja ovde možete videti.

Na mnogo lokacija u Grčkoj možete videti retke vrste ptica, riba i vodozemaca koje žive u izvanrednom okruženju u Mesolongi laguni, Prespanskom jezeru, Ismarida jezeru i na drugim mestima.

Posmatranje vodenog sveta ima umirujuć efekat koji svakome prija. Ako vam više prija divno zelenilo - uputite se u neki od nacionalnih parkova Grčke.

Mnoga područja u Grčkoj zaštićena su Barselonskom konvencijom i važan su prirodni kapital te zemlje. Među njima se nalaze Nacionalni park Sounion (Atika), "estetska šuma" (Koukounari na Skijatosu) i šuma Nikopolis-Mitika.

Takođe, neki od nacionalnih parkova predstavljaju i područja biogenetskih rezervi. To su Nacionalni park Aimos, Kouri Almiros šuma, Nacionalni park Samaria Gorge i drugi.

Pešačenje kroz Samaria Gorge mnogi opisuju kao nešto što bi svako, bar jednom u životu, trebalo da proba. Zato i preporučujemo da spakujete kofere i krenete put Grčke.

Andora - više od 30 odsto teritorije pod zaštitom UNESCO-a

U ovoj zemlji svako može naći nešto po svom ukusu: od predivnih staza koje se pružaju dolinom, preko brojnih prirodnih rezervata pa sve do eko-tura.

Moglo bi se reći da Andora ispunjava san svakog putnika koji voli i želi da očuva prirodu a da se ipak i odmori.

Kako biste se na najbolji način upoznali sa čudesnim pejsažima ove zemlje, odaberite neku od brojnih dugih ruta za šetanje i bez ikakve žurbe jednostavno uživajte.

Najveći nacionalni park jeste dolina Madriu-Perafita-Claror i nalazi se na jugoistoku Andore. Ovaj nacionalni park proglašena je za svetsku baštinu UNESCO-a pod kategorijom Kulturni pejsaž.

A ako ste za nezaboravno i jedinstveno iskustvo, možete se odlučiti i da ekoturizam Andore iskusite dok jašete. Jer, ovde postoji nekoliko džokej-klubova i škola jahanja.

Zanimljivo je da je ova evropska zemlja u turističkom smislu pomalo i potcenjena. Možda i zato Andora i nije previše posećena ali to vama ide u korist jer ćete moći da se divite njenoj prirodi u potpunom miru.

Pročitajte još i kako to investiranje u očuvanje biodiverziteta utiče na lokalni održivi razvoj.

......

Natura Online (21.12.2017)