I ZA MALO NOVCA SE MOŽE PRIUŠTITI LEPO ORUŽJE

Puška - ogledalo lovca

lov puske1

Ako izuzmemo mali broj naših lovaca koji paze na svoj izgled, odelo, opremu, oružje i svoje lovačke pse, videćemo da je situacija po pitanju lovačke kulture kod nas uglavnom - katastrofalna. Ovo se naročito odnosi na siromašnije delove zemlje gde je, uz nemarnost, takvom stanju "kumovala" i nemaština. Tamo, ali i drugde, mogu se videti lovci obučeni kao rezervisti JNA, od maslinastozelenih do maskirnih uniformi, ali i oni u starim, pa i pocepanim odelima i čizmama u kojima se ide u štalu. Njihovo oružje je - priča za sebe.

Piše S. Krsmanović

Skoro svaki srpski lovac je imao prilike da na televiziji vidi kako izgledaju lovovi pasioniranih austrijskih ili nemačkih lovaca. Tu su i Italijani i, naravno, Englezi. Njihov lov i izgled lovaca je vrlo specifičan. Engleze možete videti obučene po strogo protokolarnim pravilima, a takav im je i lov. O tome kako love Austrijanci smo već pisali (red i maksimalna disciplina).

Takvi su uglavnom i Nemci. Nešto ležerniji su Italijani koji svojim mentalitetom više podsećaju na nas. Oni u lov idu sa više strasti, dok Britanaci i Germani u lovu više žele da pokažu svoj društveni status i prikažu koliko se kod njih poštuje tradicija na koju su veoma ponosni.

U istočnoevropskim zemljama, naročito u Mađarskoj, možemo videti običaje lovaca koji podsećaju delom na naše Vojvođane, ali i austrijske, što je i normalno jer su dugo bili u jednoj državi.

Svi ovi narodi u našem bližem ili daljem okruženju imaju svoje sličnosti i razlike. Pored navedenog, tu je i odnos lovaca prema oružju.

U Engleskoj love uglavnom imućni lovci koji su spremni da potroše veliki novac za nabavku skupocenog oružja kako bi se u lovu pokazali ostalima. To je, u nešto manjoj meri, izraženo i kod Austrijanaca, Nemaca, Mađara i Italijana. Ali svi oni vole da u lovu, u rukama, nose lepe komade oružja poznatih proizvođača.

Kod nas je, nažalost, taj vid lovačke kulture na vrlo niskom nivou. Ako izuzmemo, možda, pet do deset odsto naših lovaca koji paze na svoj izgled (odelo, oprema, oružje, lovački psi...) videćemo da je, po ovom pitanju, situacija - katastrofalna. Ovo se naročito odnosi na siromašnije delove zemlje gde je, uz nemarnost, takvom stanju "kumovala" i nemaština. U nekim našim krajevima mogu se videti lovci obučeni kao rezervisti JNA (od maslinastozelenih do maskirnih uniformi) ali i oni obučeni u stara, pa i pocepana odela i čizmama u kojima se ide u štalu.

Oružje je priča za sebe. Puške mogu biti starije ili novije prizvodnje, ali nepodmazane, sa bojom korozije, izguljenih kundaka, oštećenih cevi... je krajnje nedopustivo pa i, u nekim slučajevima, opasno po život lovaca! Dešava se i da neki naši lovci pušku nose o ramenu na običnom kanapu umesto remena. Sve to, osim što izgleda ružno i neprimereno, može biti i veoma opasno u lovu.

lov puska2

U razgovoru sa ljudima koji se bave opravkom oružja mogu se čuti mnoge priče, pa i neke - neverovatne! Kao, na primer, ona koliko su puta majstori imali priliku da vide puške u stanju raspadanja, a da su lovci i dalje njima lovili. Bilo je kod nas, pričaju puškari, i slučajeva povređivanja usled doslovnog otpadanja pojedinih delova sa oružja.

Da do svega ovoga ne bi došlo potrebno je redovno održavati oružje koje, u svakom momentu, treba da bude očišćeno, podmazano, upucano i čuvano na odgovarajućem mestu koje ne sme biti vlažno ili dostupno drugim licima. Uostalom, bar danas postoji na desetine preparata za čišćenje i podmazivanje oružja i održavanje njegovih drvenih delova.

Kako doći do lepe puške?

Posedovanje lepog komada oružja za prosečnog srpskog lovca nije "nemoguća misija". Veliki broj lovaca lovi skromnim puškama domaće proizvodnje. Tu su i stare ruske orozare ali i druge. Sve one, uz malo "šminke" i majstorskih trikova, mogu izgledati vrlo reprezentativno.

Kada se metal osveži bruniranjem i hromiranjem, kada se na njemu uradi lepa gravura, kada se stari kundak stanji i prilagodi lovcu i još na njemu napravi rezbarija ili stavi lep okov dolazi do - neverovatne transformacije. Starije puške mogu tada da budu i lepše od novijih modela.

Ovo zadovoljstvo lovci mogu sebi da priušte za relatino malo novca od oko stotinak evra. Kada se zna da ima lovaca koji ceo svoj lovni vek nose isto oružje, onda to i nije neka investicija a pruža veliko zadovoljstvo. Gledano sa strane, u masi lovaca podiže se i opšti izgled lovne kulture.

Glas javnosti (16.8.2009)

Natura Online (18.8.2009)