PUŠKARSKA LOZA MAJSTORA RUŽIĆA SEŽE CEO VEK UNAZAD

Krv predaka

lov puskar1

Posebno zadovoljstvo za Nenada Ružića je popravka starih primeraka oružja kada, pored standardnih majstorskih radnji, često mora sam da pravi oštećene delove

Piše Stevan Banković

Već smo pisali o tome kako za male pere može da se od "ofucane" stare puške, pomoću veštih ruku, dobije lep komad oružja. Glas javnosti je bio u poseti jednom takvom majstoru (puškaru), koji ima svoju zanatsku radnju u Kušiljevu kod Svilajnca.

Reč je o Nenadu Ružiću koji, iako mlad (30), svoj posao radi veoma dobro. U njegovoj radionici, uvek ima posla. To uopšte ne čudi jer je on osvojio sve puškarske veštine, od izrade kundaka, preko popravke metalnih delova do redovnog servisiranja.

Posebno mu je zadovoljstvo da popravlja stare primerke oružja kada, pored standardnih majstorskih radnji, često mora sam da pravi oštećene delove. Da se kod njega ne radi samo o poslu, može se zaključiti i po tome sa koliko se strasti posvećuje svakom komadu oružja. Tada mu, verovatno, u venama "proradi" krv predaka, jer treba naglasiti - on je samo još jedan izdanak na stablu puškarske loze Ružića, koja seže ceo vek unazad, još od njegovog pradede.

Osim toga Nenad je i strastveni lovac, a poseduje i streljanu u kojoj se može vršiti obuka za rukovanje oružjem i trening pucanje.

Ukrašavanje pušaka

Sa posebnom posvećenošću Nenad radi na ulepšavanju i ukrašavanju pušaka. Malo bruniranja, malo hromiranja, malo graviranja, poneki okov....Sve se to lepo uklopi u celinu i dobije se potpuno nov izgled. Za ovako nešto pored elementarnog znanja treba imati i mašte. Da njemu ne nedostaje ni jedno ni drugo uverio se veliki broj lovaca koji su zadovoljni napustili njegovu radnju.

Glas javnosti (23.8.2009)

Natura Online (25.8.2009)