TRI POBEDNIČKE EKIPE IZ JAGNJILA OSVOJILE “ROGOTSKI KOTLIĆ” U BATOČINI

Srkni, pa crkni

rogotski kotlic2

U kolevci lovstva Srbije, u Rogotu, gde je 1896. godine formiran Lovački savez Srbije, u organizaciji Lovačkog udruženja "Rogot" iz Batočine, održan je peti "Rogotski kotlić". Učestvovalo je 15, uglavnom lokalnih ekipa, u pripremanju gulaša od divljači i mada je start zakazan za 11 sati, takmičari su već ujutru seckali luk i čistili meso od najsitnijih žilica da bi zadovoljili strogi žiri...

Piše D. Stanojević

U kolevci lovstva Srbije, u Rogotu, gde je 1896. godine formiran Lovački savez Srbije, u organizaciji Lovačkog udruženja "Rogot" iz Batočine, održan je peti "Rogotski kotlić".

Učestvovalo je 15, uglavnom lokalnih ekipa, u pripremanju gulaša od divljči, od kojih će najuspešniji predstavljati ovo udruženje iduće godine na "Zlatnom kotliću" Lovačkog saveza Srbije, koji će se održati 22. maja u Radojevu (Srpska Crnja), kao i na regionalnom takmičenju u Jagnjilu 30. maja. 

rogotski kotlic1

U Rogotskoj šumi, pored lovačke kuće, takmičari su počeli da pristižu još u ranim jutarnjim satima. Mada je start zakazan za 11 sati, takmičari su seckali luk, čistilo meso od najsitnijih žilica, jer po rečima predsednika žirija Svete Madžarevića, važna stavka pri ocenjivanju i očuvanost i kvalitet mesa.

U 11 sati počelo je paljenje vatri; neki su svoje kotliće zaklanjali tablama lima, od vetra ili pogleda konkurencije - ne znamo. A za improvizovanim stolovima iza njih su sedele čitave ekipe njihovih drugara "suflera i degustatora". Uzimanje uzoraka je takođe pravo umeće jer uzorak treba da je reprezentativan a ocenjuje se i ukus, miris, zamašćenost, boja, zaljućenost, očuvanost mesa...

Žiri je za vreme pripreme morao da se skloni u salu Lovačkog doma jer pristrasnost i greška bi im se teško praštali. Gulaši su donošeni pod šiframa, pa i da je neko iz žirija imao želju da "navija" nije mu za to pružena prilika. Padale su i opklade.

Iskusni žiri je imao i lak i težak posao, kaže Sveta Madžarević, jer se lako, sistemom eliminacije, došlo do pet najbolja gulaša. A onda je, posle višestruke provere, izdvojio pobednike.

I na ovom takmičenju potvrdilo se iskustvo i umeće. Pobedu su odneli članovi ekipa koje su pobedile i na "Zlatnom gulašu" LSS na Jagnjijadi 2009. u Jagnjilu.

Prvo mesto osvojila je ekipa "Srkni, pa crkni" a sačinjavali su je Milan i Aleksandar Mitrović, drugoplasiran je gulaš ekipe "LJubimac" Zorana Mitrovića i Miroslava Radivojevića, a trećeplasirana je ekipa oca i sina Slobodana i Vladimira Rajkovića pod nazivom "Šmekeri".

..........

Recept pobednika

Milan Mitrović, vođa pobedničke ekipe "Srkni, pa crkni" kaže da nije stvar u nekim tajnama jer se, manje-više, sve zna. Recept je standardan: Jedna trećina sadržaja kotlića je crni luk, dve trećine odabranog mesa od srndaća, malo teletine i malo svinjskog mesa. A onda lagano dinstanje i pravovremeno dodavanje začina su - jedina tajna.

Očigledno da je to uspešna receptura i, ako ovako nastave, biće još pobeda i pehara.

..........

Glas javnosti (30.8.2009)

Natura Online (1.9.2009)