PROMOCIJA LOVAČKIH KARABINA U KRAGUJEVCU

"Zastavini" noviteti

zastavin karabin m808

Sa vatrene linije okušali su se fabrički strelci, novinari kao i poznati strelac Pletikosić. Slika pogodaka nije bila facinantna ali je to pravdano tremom zbog prisustva medija.

Piše Slavoljub Dragišić

Kragujevac je 25. septembra bio mesto okupljanja novinara iz 17 redakcija, pet nacionalnih i tri lokalne televizije. Razlog je promocija dva lovačka karabina i to modela M70 od nerđajućeg čelika i potpuno novog modela - M808.

Skromna, ali korektno realizovana promocija na strelištu "Ilijina voda" omogućila je upoznavanje sa ovim modelima kao i dejstvom sa domaćom municijom PPU. Pored dvojice fabričkih strelaca i novinari su imali priliku da se oprobaju na vatrenoj liniji kao i poznati strelac Pletikosić. Slika pogodaka nije bila fascinantna, ali je to pravdano tremom zbog velikog broja predstavnika medija.

Svi izloženi primerci ova dva modela bili su korektne standardne izrade, bez dodatnog ulepšavanja. Model M70 od nerđajućeg čelika ima i polimerski kundak.

Model M808 se bitno razlikuje od modela M70. Sanduk sa pikatini šinom je iz jednog komada što je trenutno jedinstveno rešenje. Naime, na ovu šinu se montiraju nosači optičkog nišana svih svetskih proizvođača u skladu sa MIL standardom - 1913. Sistem pikatini šine, kao poseban deo, nije nov ali u komadu sa sandukom karabina i tolerancijom ose nišana i ose cevi od samo dve stote - svakako je prvi.

Uz ovaj sanduk ide odvojiv okvir od polimera što će lovcima sasvim promeniti način nošenja municije i punjenja.

Mehanizam za okidanje je sledeći korak konstruktora. Jedna obarača omogućava okidanje dvostrukog dejstva (DAT). Ukoliko se pri pucanju koristi standardno povlačenje, potrebna je sila od 1,3 kg, a u slučaju mekog okidanja samo 0,4 kg, što se postiže prvo potiskivanjem obarače napred.

konstruktori karabina m808

Kočnica je na sanduku karabina i ima tri položaja (Vinčester sistem). U prvom položaju blokiran je i zatvarač i obarača, srednjim je blokirana obarača dok je zatvarač slobodan i u trećem su oba slobodna.

Zatvarač je nov zbog drugačije konstrukcije izvlakača, što omogućava ravnomerno brušenje i poliranje. Time se, definitivno, postiže ujednačeno i tiše repetiranje.

Cev karabina nije konusna i na vrhu ima prečnik 19 mm, što je za 5 mm deblje od modela M70. Ovakvim rešenjem se smanjuje sila trzaja, a poboljšava preciznost zbog manjeg odskočnog ugla. Dužiine cevi su 600 ili 650 mm i bez mehaničkih nišana su.

Za evropsko tržište kundak se radi od turskog oraha, modifikovanog sistema Monte Karlo sa gumenim potkovom. Svi metalni delovi su mat brunirani.

Ovaj model karabina može da se svrsta u višu klasu, ukoliko se bolje reši deblokada odvojivog okvira.

Cena modela M70 je oko 500 evra, a modela M808 oko 700 evra i prodavali su se nedavno na novosadskom sajmu.

.........

Model za Evropu i Ameriku

O karabinu M808 Glas javnosti je već pisao među prvima u Srbiji, još 18. aprila, kada smo ga eksluzivno predstavili. Prvo javno predstavljanje je bilo u maju mesecu na kragujevačkom sajmu. Kako vreme prolazi, sve su naznake da je reč o oružju koje će postati dika Kragujevca, a mi se nadamo da neće izostati ni dobri izvozni poslovi.

..........

Glas javnosti (11.10.2009)

Natura Online (12.10.2009)