AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 88: GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

O otrovnosti gljiva

ABM broj 88 str 57

Mnogo puta sam ponovio, ali ću ponoviti opet: ne postoji univerzalan i siguran način za prepoznavanje otrovnih gljiva. Zato je oprez ovde uvek neophodan…

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

Vrlo često pročitamo ili čujemo kako je neko stradao od gljiva. Reč je o vrlo ozbiljnoj temi kojoj na ovom mestu neću priključiti ni jedan od nekoliko već otrcanih viceva o otrovnosti gljiva, već ću se potruditi da vam približim taj deo tajnovitog sveta gljiva.

Mnogo puta sam ponovio, ali ću to ponoviti opet: ne postoji univerzalan i siguran način za prepoznavanje otrovnih gljiva. Jedini način da izbegnete neprijatnosti koje mogu biti i fatalne jeste temeljito upoznavanje sa gljivljim svetom, posebno sa njegovim najopasnijim delovima. Ovaj napis bi predstavljao uvod u taj deo mikologije.

Zašto su neke gljive tako škodljive? 

Gljive su izuzetno složeni hemijski mehanizmi koji zatvaraju ciklus kruženja materije u prirodi; njihovi metabolizmi su prilagođeni svojim potrebama te zato imaju svoj sopstveni hemizam koji, u pojedinim slučajevima, deluje štetno na ljude. Ta raznolikost, takođe, dovodi do toga da su pojedine vrste gljiva, koje su inače veoma otrovne za nas, sasvim neškodljive za insekte, puževe ili kornjače.

Raznolikost dovodi i do veoma širokog spektra škodljivih supstanci koje mogu biti prisutne u pojedinim vrstama i do raznolikosti u štetnim posledicama koje te supstance mogu imati na ljudski organizam. 

Otrovnost gljiva ogleda se na veoma širokom spektru mogućih simptoma. Naime, pojedini gljivlji otrovi deluju na krvotok, neki na bubrege i jetru a postoje i otrovi koji deluju na nervni sistem i mozak kao i na sistem organa za varenje (pre svega na želudac).

Umesto utehe, treba reći za kraj da nisu svi otrovi, prisutni u gljivama, fatalni po ljudski organizam. Naprotiv. Mnogo je više gljiva čiji otrovi nemaju fatalne posledice po nas. 

I, naravno, ponoviću upozorenje: OPREZ ali ne i strah. Jer u gljivlji svet je moguće ući bez rizika samo ukoliko ne žurimo i ne smatramo da smo baš sve upoznali.

Legende ispod slika:

1. Zelena pupavka - najopasnija naša gljiva

2. Muhara je na oko lepa gljiva ali i poznata otrovnica

3. Ludara (presek), čuvena gljiva koja nije, koliko je poznato, odgovorna ni za jednu smrt ali je svakako - otrovna 

Natura Online (19.7.2018)