GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Siva (pepeljasta) lisičarka

(Cantharellus cinereus)

gljiva siva lisicarka

Još jedna retka vrsta gljiva. Nalazio sam je, nekoliko puta, u vreme kada i na crnu trubu. Zbog površne sličnosti (samo gledano odozgo) moguća je zamena ove dve vrste ali neka vas to uopšte ne brine jer su obe jestive.

Tekst i fotografija: Vladimir Janjić. dipl. ing

Opis vrste

Šešir: ovo je bitna razlika od crne trube jer na ovoj vrsti je moguće razlikovati dršku od šešira, što kod crne trube nije slučaj; širok je do 4 centimetara, siv do crn, na sredini levkasto udubljen, krajevi uvijeni i valoviti. Odozgo gledano, razliku između ove vrste i crne trube veoma je teško uočiti.

Plodni deo: nabori kao kod lisičarke samo pepeljaste boje.

Drška: sivkasta, valjkasta (može biti i naborano valjkasta) debela tek 0,5 i visoka do 5 centimetara, šuplja.

Meso: tanko, elastično, neki autori navode da miriše na šljive, po meni miris nije izražen, ukus blag.

Stanište i vreme rasta

Belogorične šume, češća u bukvi nego u hrastu, po pravilu se u istoj šumi može naći i lisičarka i crna truba, samo što je siva mnogo ređa od obe navedene. Raste u grupama-grozdovima kao i crna truba.

Vreme rasta je od kraja leta do sredine jeseni. 

Upotrebljivost

Gljiva je jestiva ali retka i ne preterano izdašna pa predlažem da je poštedite, tim pre što se u isto vreme mogu naći njene dve jako ukusne srodnice.

Moguća zamene

Zamena je moguća samo sa crnom trubom ali ih razlikuje opšti opis gljive, stim da ta zamena ne predstavlja nikakav rizik po zdravlje, a ni po ukus ubranih pečuraka.

Natura Online (1.8.2018)