KUĆNI LJUBIMCI

Kako da naučimo psa da ne uzima hranu od drugih ljudi? 

ABM 122 str 56

Činjenica je da su mnogi psi proždrljivi i da njihovo uzimanje hrane od nepoznatih osoba ili, što može biti gore, onu koju pronađu sami u parku ili na ulici, može imati fatalne posledice po njih. Mislim na razna trovanja i druge ozbiljne zdravstvene probleme koji mogu da nastanu zbog toga... 

Piše Dušan Marinović (Agrobiznis magazin broj 122)

Ovoj vežbi zato posvetimo posebnu pažnju jer od toga psu, ponekad, može zavisiti život. Kako, dakle, odvići ili, bolje rečeno, vaspitati psa da uzima hranu koju mu ponudimo samo mi ili, eventualno, neko od naših ukućana? 

Pre početka ove vežbe potrebno je da naviknemo psa na red u ishrani. To znači da hranu treba da mu dajemo uvek u određeno vreme, na istom mestu i iz iste posude. Time ćemo ga, dobrim delom, već naučiti da hranu ne uzima od drugih. Ali to je tek deo ovog posla... 

Kao i druga bića, ni pas neće moći tako lako da odoli slasnom zalogaju ukoliko mu se ponudi. Slabo hranjeni pas nikad neće moći da odoli iskušenju i da ne zgrabi i odmah pojede ponuđeno parče mesa... Zato neće biti lako odvići ga da uzima hranu od drugih jer je njemu, u suštini, svejedno ko mu je daje ukoliko je za njega ukusna i primamljiva, zar ne? 

Kako praktično sprovoditi ovu vežbu? 

Kada je pas već navikao da ga samo mi hranimo (u najgorem slučaju samo još neko od ukućana), onda mu hranu, donekle, možemo i uskraćivati - samo mi. Psa prvo prikopčajte na kratak povodnik i ponudite mu hranu u njemu već poznatoj posudi, ali na nekom drugom mestu. 

U trenutku kad počne da jede oštro naredimo FUJ! i istovremeno cimnimo (ali ne previše grubo) povodnikom. Ponovimo to više puta sve dok se pas ne smiri, pa tek onda mu, ali nekom drugom glasovnom naredbom (recimo JEDI, KLOPA ili slično), dopustimo da uzme ponuđenu hranu. Pritom, moramo mu više puta blago panoviti baš tu reč i pokazati rukom na jelo. 

Ova naredba kojom, u stvari, dozvoljavamo psu uzimanje hrane mora biti poznata samo nama koji ga hranimo. Da bismo psa doveli u red nikada ga nemojmo hraniti iz naše ruke ili između vremenski tačno određenih obroka. To moramo poštovati svakodnevno i budimo dosledni. Dakle, pas može uzeti hranu jedino od nas, ali samo posle poznatog znaka, odnosno posle samo njemu i nama poznate reči. 

Vežbu radimo sve dok ne budemo potpuno sigurni da pas može zaista da odoli hrani koja mu je ponuđena. 

(Iz eKnjige "Dresura pasa - Pitanja & Odgovori")

.....

Agrobiznis magazin broj 122, april 2021, strana 56

Natura Online (30.4.2021)