KUĆNI LJUBIMCI

Kako odvići psa od uzimanja hrane kada smo napolju ili u šetnji?

ABM 123 str 56

Ako smo već uspeli da naučimo psa da ne uzima hranu od drugih osoba, sada možemo da pređemo polako i na ovu vežbu čiji je cilj da pas ne uzima hranu ni u našem dvorištu ni na ulici…

Piše Dušan Marinović

Za ovu vežbu potrebno je da prethodno po dvorištu pobacamo nekoliko parčadi mesa ili neke druge ukusne hrane (pas ne bi trebalo da vidi kada to radimo). Zatim stavimo psu povodnik i krenimo sa njim u dvorišnu „šetnju”. Kada dođemo s njim do nekog od mamaca i ako pas pokuša da pojede hranu, lizne je ili pomiriše, istog trena, uz oštru komandu FUJ! - trgnimo ga blago povodnikom. 

Pas će brzo razumeti (i zapamtiti!) da mu hrana koja leži na zemlji donosi neprijatno cimanje i ona ga, kad god je na povodniku, neće više toliko zanimati. Ali, šta raditi kad pas nije na povodniku? 

Prethodno pobacane komade mesa ostavimo da leže po dvorištu sve dok ne počnu da zaudaraju. Kao što je poznato, psi, a posebno lovni, naročito vole da idu na ovakve mamce (za njih „poslatice” a za nas odvratne crkotine veoma neprijatnog mirisa!) a neki od njih obožavaju i da se uvaljaju u njih. 

Sada dopustimo psu da slobodno šeta po dovrištu ali ga sve vreme budno pratimo spremni da svakog trenutka reagujemo i sprečimo psa, već u samom pokušaju, da uzme momac sa zemlje. 

Čim vidimo da je pas krenuo da omiriše mamac, bacimo blago pored ili na njega već pominjani lančić ili svežanj ključeva i oštro mu naredimo FUJ! Kada pas, zbog te neprijatnosti, bude odustao od svoje dalje namere da smaže komad mesa sa zemlje pohvalimo ga i pomazimo. 

Posle nekog vremena ponavljajmo ovu vežbu sve dok ne budemo sigurni da je pas omrznuo miris raspadnutog mesa koji mu je izazvao neprijatnost. Štaviše, pas će, kasnije, čim bude osetio miris raspadnute hrane (pa i izmeta) i sam bežati od nje jer mu se u sećanje „urezalo” da je taj miris uvek bio povezan sa nečim ružnim i neprijatnim za njega. 

Pomenute mamce možemo da postavimo i tamo gde obično izvodimo psa u šetnju, na putu do parka ili na našem placu. Zapamtimo mesta gde smo ostavili mamce i kad pas krene na njih odreagujmo na gore pomenuti način. Nikada ne dozvolimo ljubimcu da ih proguta ili da se uvalja u njih. 

Prema nekim autorima, mamac koji je zaljučen paprikom ili nekim drugim začinom kao što je biber, ne daje najbolje efekte kada je reč o odvikavanju pasa da uzimaju nedozvoljenu hranu. Ipak, neki naši odgajivači i dalje koriste ljutu zelenu papričicu ne bi li svog psa odvikli od ove ne samo ružne već i opasne navike. Kažu da i papričica i te kako može, ponekad, da pomogne... 

….

Agrobiznis magazin br 123, maj 2021, strana 56

Natura Online (7.6.2021)