KUĆNI LJUBIMCI

Šta da uradimo da pas ne uzima hranu od nepoznatih osoba i kad nismo tu?

ABM 124 str 46

Važno je da prvo potpuno naučimo psa da ne uzima hranu koja se nalazi van njegove zdele iz koje redovno jede. Ali, prava poenta je u tome da naučimo psa da ne uzima hranu i onda kada nismo pored njega! Jer, činjenica je da mnogi psi neće da uzmu hranu od drugih osoba kada su pod neposrednim nadzorom vlasnika ali da to i te kako čine kada nas nema! Kako, dakle, da sprečimo to „dvolično ponašanje” psa? 

Piše Dušan Marinović, urednik

Ovu vežbu prvo radimo u dvorištu a ako pas ima svoj boks onda kraj njega. Pritom, sakrijmo se da nas pas ne vidi ali i tako da mi njega možemo da posmatramo i kontrolišimo. Prethodno postavimo mamce tako da pas ne primeti da smo ih mi tu doneli. Kada pas izađe iz svoje kućice ili boksa i krene na mamac da ga omiriše i lizne, tada mu oštrim i glasnim znakom naredimo FUJ! Vežbu je potrebno ponavljati ali ne uzastopno, već tokom više dana i u različito vreme. 

Tek kada smo se potpuno uverili da ova vežba funkcioniše možemo početi sa vaspitavanjem psa da hranu ne uzima ni od nepoznatih osoba. 

U početku, pas treba da je na povodniku. Nepoznata osoba (naš poznanik ili komšija sa kojim smo se o svemu, naravno, prethodno dogovorili) treba normalno da priđe psu i ponudi mu komad mesa ili slično. To može biti iz ruke mada se hrana psu može ponuditi i na zemlji. U trenutku kad pas omiriše ponuđenu hranu cimnimo malo povodnikom i odlučno viknimo na njega FUJ! 

Vežbu možemo da ponovimo posle izvesnog vremena sa istim pomoćnikom ali bi bilo još bolje da njih bude više tokom narednih vežbi. 

I jedno upozorenje: u ovoj vežbi naš pomoćnik, koji nudi hranu psu, nikada ne treba da sam kažnjava ili nedajbože udara psa zato što je pokušao da uzme hranu! Takvo ponašanje bi moglo da kod psa izazove negativnu reakciju i da ujede pomoćnika. S druge strane, takvo neprimereno „vaspitavanje” psa moglo bi, koliko sutra, da nas dovede do vrlo neprijatnih situacija na ulici kada pas može najsurovije da zgrabi za ruku neku dobronamernu osobu ili čak dete koje mu je ponudilo neku poslasticu. O ovome vodimo ozbiljno rečuna! 

Zato je u ovoj vežbi mnogo bolje da njen krajnji rezultat bude potpuna indiferentnost psa prema ponuđenoj hrani od strane nepoznate osobe. 

Utvrđivanjem i ponavljanjem vežbe sa psom i više pomoćnika, uradićemo mnogo na zaštiti svog psa kome, u čudnom vremenu u kome živimo, realno preti opasnost od slučajnog ili namernog trovanja a koja su, nažalost, odnela mnoge pseće živote. Razmislimo i o tome zašto neki, za razliku od nas, ne samo da ne vole pse već su spremni i na najgadnije stvari poput namernog trovanja ili sakaćenja jadnih životinja... 

Agrobiznis magazin broj 124, jun 2021, strana 46

......

Natura Online (17.7.2021)