POČINJE GREEN FEST - MEĐUNARODNI FESTIVAL ZELENE KULTURE

Četiri boje zeleno

greenfestlogo


Besplatan filmski, obrazovni i izložbeni program za sve posetioce festivala koji počinje u Domu omladine Beograd danas, 13. novembra, i trajaće do 15. novembra. Dođite obavezno!

Piše Vladan Šćekić, Green Fest 

Četvrti međunarodni festival zelene kulture "Green Fest" počinje danas, 13. novembra, i trajaće do 15. novembra u Domu omladine Beograda.

Za ova tri dana posetioci će moći da pogledaju ukupno 54 filma u kategorijama takmičarskog i revijalnog filma, biće održano 16 kreativnih i ekoloških radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, predavanja i panel-diskusije za studente i širu javnost, a svi posetioci će, u okviru izložbenog programa moći da pogledaju inovacije, izložbe, "zelene" proizvode, inicijative i tehnologije i još mnogo interesantnih sadržaja ovogodišnjeg "Green Fest"-a, koji pokreće zeleni talas dobrih promena u društvu.

gmo_omg_poster         morethanhoney-poster

"Green Fest" će svečano biti otvoren 13. novembra u 20 časova, premijernom projekcijom nagrađivanog filma "GMO OMG", dok će program Festivala istog dana početi u 10 časova pre podne, edukativnim i kreativnim radionicama.

U okviru filmskog programa će se naći 48 takmičarskih kratkih i amaterskih filmova iz 18 zemalja, kao i šest revijalnih filmova, od kojih će neki biti premijerno prikazani u Srbiji.

underkastelsen-poster          trashed_poster

Posetioci će biti u prilici da pogledaju i "Prepuštanje" (14.11. u 20 časova), film o "hemijskom društvu" – toksinima i hemikalijama prisutnim u svakodnevnom životu i posledicama koje će trpeti generacije ljudi koje se još nisu rodile, zatim "Crna riba" (15.11. u 20 časova) film o snažnom i potresnom svedočenju o zloupotrebi najvećih stanovnika mora u svrhe zabave i razonode, "Više od meda" (13.11. u 17:30 časova) o aktivnom izumiranju kolonija pčela širom sveta, kao i film "Bačeni u đubre" (14.11. u 17:30 časova) kroz koji nas vodi oskarovac Džeremi Ajrons uz taktove kompozitora Vangelisa, takođe dobitnika nagrade Oskar.

blackfish-poster  

Deo Festivala posvećen obrazovnom programu, "Green Field" , čini dinamičan sadržaj koji se realizuje kroz vršnjačku i ekspertsku edukaciju će i ove godine ugostiti preko 1000 učenika osnovnih i srednjih škola i fakulteta. Ekološki aktivizam, ekološki otisak, kao i eksperimenti na životinjama, samo su neke od tema ovih radionica, među kojima su i kreativne, za sve uzraste, od reciklaže do fotografske radionice. Deo namenjen studentima donosi panel diskusiju o izveštavanju medija o životnoj sredini, predavanje o pasivnoj arhitekturi, kao i radionicu o profesionalnim izazovima u zaštiti predela.

greenfest2013

U okviru treće celine, izložbenog programa "Green Square", svi posetioci će moći da uživaju u izložbama Nikole Šolića "Una Voda", Svetskog fonda za prirodu "Vodeni lavirint" i Zelene Srbije. Predstaviće se Arboretum Šumarskog fakulteta senzornim vrtom, pokrovitelj Festivala, kompanija Vip mobile Zen baštom, Centar za promociju nauke interaktivnom instalacijom "Deset otvorenih pitanja nauke", recan Fondacija haljinom i solarnom sušarom od aluminijumskih konzervi, solarna centrala elektrotehničke škole "Rade Končar" kao i drugi izlagači, njih 19, različitim interaktivnim sadržajima.

Organizatori festivala pozivaju sve posetioce da se uključe u akciju "Moj komšija bez krova" i da doniraju korišćenu garderobu, koja će biti podeljena našim komšijama – beskućnicima pre nastupajuće zime.

Ulaz na sadržaje programa Međunarodnog festivala zelene kulture "Green Fest“ je i ove godine besplatan, ali će, zbog ograničenih kapaciteta raspoloživih sala, ulaz biti slobodan samo za posetioce koji su se prijavili i preuzeli karte. Svi zainteresovani za praćenje revijalnog programa na ovogodišnjem "Green Fest"-u mogu da naruče karte putem zvaničnog sajta festivala – www.greenfest.rs.

Ovogodišnji Međunarodni festival zelene kulture "Green Fest" se održava uz pomoć Grada Beograda Sekretarijata za zaštitu životne sredine i kompanije Vip mobile i podršku kompanija Lenovo i Canon, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja.

Natura Online (13.11.2013)