U DOMU OMLADINE U BEOGRADU

Otvoren četvrti Green Fest

 green-fest-otvaranje1

Projekcijom filma "GMO OMG", u Domu omladine u Beogradu, sinoć je svečano otvoren 4. Međunarodni festival zelene kuture Green Fest koji se održava od 13. do 15. novembra. Prepuna sala, film o veoma aktuelnoj temi i petominutni aplauz nakon filma najbolje opisuju raspoloženje koje je vladalo na otvaranju ovogodišnjeg Green Fest-a. Publika je "u dahu" pogledala ovaj film o genetski modifikovanim organizmima, a diskusija o ovoj temi se spontano nastavila, posle projekcije, u holu Doma omladine.

Piše Vladan Šćekić, Centar za unapređenje životne sredine

- Green Fest je festival svih nas. I svima nama je namenjen. Sekretarijat od samog početka podržava Green Fest, koji je ispunio daleko više nego što su bila očekivanja. Ovi mladi i kreativni ljudi su u potpunosti opravdali ukazano poverenje, i po četvrti put su omogućili sjajan filmski, obrazovni i izložbeni program - rekao je Goran Trivan, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda.

- Izuzetno nam je zadovoljstvo što sve veći broj ekoloških manifestacija postoji i što prepoznaju Dom omladine Beograda kao partnera za realizaciju svojih aktivnosti. Green Fest je svakako najprepoznatljiviji festival koji se bavi temom životne sredine i meni je, lično, drago što u nazivu postoji reč kultura, jer kultura jeste i naš odnos prema zajedničkom okruženju - naveo je Marko Stojanović, direktor Doma omladine Beograda.

- Zahvaljujući partnerima, saradnicima i prijateljima, kao i svima koju posećuju Green Fest, postali smo najveći festival ove vrste u regionu jugoistočne Evrope. Ponosni smo što smo stavili Beograd na mapu zelenih svetskih metropola - kazala je Ivana Jovčić, izvršni direktor Centra za unapređenje životne sredine.

green-fest-otvaranje2

Prvog dana festivala je zabeležena sjajna poseta učenika osnovnih i srednjih škola u okviru obrazovnog segmenta Festivala, kao i deo namenjen studentima i široj javnosti. Više od 400 posetilaca je učestvovalo u ovom segmentu programa koji je zvanično počeo u 10 časova kreativnim radionicama za najmlađe sugrađane.

I u četvrtak, raznovrsni sadržaji očekuju sve posetioce Green Fest-a, od čega se izdvajaju panel-diskusija "Mediji i životna sredina" (Sala Amerikana od 15:00), projekcije takmičarskih filmova u kategoriji kratkog i amaterskog filma (Sala Amerikana od 18:15), kao i revijalni filmovi "Bačeni u đubre" (Velika sala od 17:30) sa oskarovcem Džeremi Ajronsom i izuzetno snažan film švedskog reditelja Stefana Jarla - "Prepuštanje" (Velika sala od 20:00).

Green Fest  je, podsetimo, međunarodni festival zelene kulture koji spaja film, umetnost, obrazovanje i "zelene" vrednosti u jedinstven kulturni izraz. Svi posetioci će moći da uživaju, između ostalog, u izložbama Nikole Šolića "Una Voda", Svetskog fonda za prirodu "Vodeni lavirint" i Zelene Srbije. Predstaviće se Arboretum Šumarskog fakulteta senzornim vrtom, pokrovitelj Festivala - kompanija Vip mobile Zen baštom, Centar za promociju nauke interaktivnom instalacijom "Deset otvorenih pitanja nauke", recan Fondacija haljinom i solarnom sušarom od aluminijumskih konzervi, solarna centrala elektrotehničke škole "Rade Končar" kao i drugi izlagači, njih 19, različitim interaktivnim sadržajima.

Organizatori Festivala pozivaju sve posetioce da se uključe u akciju "Moj komšija bez krova" i da doniraju korišćenu garderobu, koja će biti podeljena našim komšijama - beskućnicima pre nastupajuće zime.

Ovogodišnji Međunarodni festival zelene kulture Green Fest se održava uz pomoć Grada Beograda Sekretarijata za zaštitu životne sredine i kompanije Vip mobile i podršku kompanija Lenovo i Canon, kao i brojnih partnera i prijatelja.

Natura Online (14.11.2013)