ČITAOCI GLASA JAVNOSTI I NATURE PIŠU

Gružansko jezero

ribololov gruzansko jezero2 

Procenjeuje se da je na ovoj vodi svakog dana 300-400 ribolovaca, a vikendom broj "dogura" i do hiljadu. Dobro radi sva bela riba, najčešće babuška  i beovica (na crvića), bodorka i deverika, ali nešto sitnija...

Piše D. Cvetić 

Nije baš slučajno da je Gružansko jezero ovih dana opsednuto ribolovcima iz Šumadije, Pomoravlja i šire. Gotovo sve reke moravskog sliva zbog topljenja snega su brze i zamućene i na njima gotovo da nema uslova za pecanje.

Procenjeuje se da je svakog dana na vodi 300-400 ribolovaca, a vikendom broj "dogura" i do 1.000.

Dobro radi sva bela riba, najčešće babuška veličine dlana pa do kilograma. Radi i beovica (na crvića), bodorka i deverika, ali nešto sitnija.

Na reci Gruži uzvodno od jezera pecala se ovih dana babuška, koja je ušla u mrest i tu je bilo ribolovaca koji su pecali i po 40 kilograma. Nizvodno od jezera Gruža je bistra i mala. Tu je pecan krupan klen do kilograma i skobalj oko Vitanovca i Vitkovca, ali nešto sitniji takozvani "sprudaš".

Na jezeru ima veliki broj kampera koji čekaju soma (još nije počeo da radi) ili su počeli sa prihranom šarana.

Mesta za kampovanje (koje je dozvoljeno) ima dosta ali se mora popuniti prijava kod ribočuvarske službe. U toj prijavi su jasno propisana prava i obaveze kampera-ribolovaca. Kartu jezera sa zonama zabrane pecaroši mogu dobiti besplatno od ribočuvara, a  karta jezera se može kupiti u prodavnici ribolovačkog pribora "Kod Đure" na ulasku iz Knića prema Čačku. Tu se mogu kupiti i mamci 24 časa dnevno.

Sve uočene nepravilnosti (ribokrađa, nepoštovanje pravilnika o kampovanju i slično), mogu se prijaviti upravniku ribočuvarske službe Miši Tomoviću na telefon 063/102-4723.

.........

Glas javnosti (26.4.2009)

Natura Online (29.4.2009)