GLADAN NE PRAŠTA NI SVOJOJ SABRAĆI

Bucov

ribolov bucov1

Bucov, bolen ili belun, takođe pripada šaranskom rodu. Po načinu ishrane, međutim, svrstan je u grabljivu ribu, koja dok je mlada živi u jatima. Kao i sve grabljivice vretenastog je oblika sa izrazito visokim leđima i duboko usečenim repnim perajem.

Piše Stevan Banković

Glava mu je srazmerno mala i sa duboko usečenim ustima, bez zuba u vilicama. Poput šarana zubi su mu u ždrelu. Poznato je da bucov voli mirnije vode i izbegava matice. Ali, kad lovi, često menja mesta zalazeći u virove, pa čak i u plićake kraj obale. Mresti se od aprila do juna. Ženke polože i do 500.000 komada ikre, koju lepe na peskovitom dnu.

U mladosti bucov se hrani planktonima i sitnim vodenim životinjicama. Kasnije, hrani se isključivo punoglavcima, sitnijim ribama i žabama. Gladan, ne prašta ni svojoj sabraći.

Pouzdano se zna da bucov lovi čitavog dana samo kad je oblačno. U ostalim prilikama posle obilnog obroka pravi predah od nekoliko sati. Prvi odmor mu je u osvit zore. Tri do četiri sata kasnije ponovo se javlja, a zatim tek popodne i predveče. Manji primerci u jatu kreću za plenom, dok krupniji krstare pojedinačno, prateći jata sitnijih riba do same obale.

Hraneći se obilno naraste i do 14 kilograma. Tek od nedavno proglašen je sportskom ribom, jer se bori žilavo poput pastrmke. Meso bucova nije cenjeno - puno je kostiju, a naročito sitnih u obliku slova "y".

ribolov bucov2

Tehnika ribolova

Lovi se na plovak i dubinski sa kederovanom živom ribicom uspešnije nego na parče ribe. Udica mora da je sitnija i po mogućnosti bela na tankom podvezu. Dobri rezultati postižu se i blinkerisanjem.

Na mestima sa jačim strujanjem vode najpogodnije su lelujajuće varalice uske forme - najmanji "efect" (25-30 mm), a na mirnim mestima - leptirice "meps" od 0-2.

Bucov rado napada i veštačku mušicu od 10-12 sa crnim trupom i crvenim repom ("zulu"). Napada "Ružno pače", "Ami" i "Rapale" uske forme dužine 30-40 mm, srebrnasto-bele boje, koje podsećaju na sitnu beovicu. Za bucova ove varalice treba vući upravno na tok reke ili uzvodno.

Za razliku od ostalih riba koje se love varalicama vučenim niz vodu, kod bucova je postupak obrnut. Varalice treba baciti u pravcu susedne obale i vući ih uzvodno. Dobro je ako se na kraj ribolovnog konca veže mali "efect", a iznad njega 40-50 cm veštačka mušica, pa neka bira. Ribolovni konac ne treba da bude deblji od 0.30 mm.

.........

Glas javnosti (10.5.2009)

Natura Online (14.5.2009)