UHVAĆENA JOŠ JEDNA GRUŽANSKA GRDOSIJA

Jezerski som kapitalac

jezerski-som-kapitalac

Još jednim ulovom soma kapitalca potvrdilo se da je jezero Gruža jedan od najbogatijih ribolovnih revira u Srbiji

Piše D. Stanojević

Kragujevčanin Nenad Ljubisavljević, koji sa svojim kolegama Bogoljubom Denićem, Zoranom Tomaševićem i Markom Miletićem u slobodno vreme kampuje na jezeru Gruža, uhvatio je u ovoj godini više somova do 20, a 11. oktobra i grdosiju od - 74 kilograma.

- Tog dana sam se namučio. Imao sam jednog soma od 20, pa dva od tri do pet kilograma. Onda je došla neka grdosija sa kojom ništa nisam mogao da uradim. Sve mi je pokidala. Plivao sam i do bove, ali mi ni to nije pomoglo. Bio je mnogo veći od ovoga. Ja uvek pecam na svom mestu, u Dragušici, gde godinama i kampujem. Taman sam se zagrejao, posle stvarno burnog popodneva, plivanja i kidanja, kada je oko 22 sata "udario" ovaj lepotan. U ovo jesenje vreme pecam isključivo soma, kada se on priprema za zimu i intenzivno jede. Kao keder koristim babušku od 100-150 grama - kaže Nenad i dodaje:

- A sistem je standardni (na bovu). Iznosim keder na oko 100-120 metara od obale. Imam dobru opremu, štap Balzaro, kanap Hipron a udica 6/0. Ali ovo "čudo" me je namučilo. Nadmudrivali smo se od 22 do 23.15 te večeri. Ne možeš da ga pomeriš! I da se nije zatekao pored mene moj kolega Miroslav Busarać iz Knića, ni sa ovom grdosijom ništa ne bih uradio. Na kraju se potvrdilo i pravilo da "bez mokrih gaća nema ulova". Morao sam, na kraju, da zagazim u vodu i da ga prihvatim, a priznajem i da me je uplašio. A plašio sam se da ne ode kao onaj sinoć.

I zaista, svojom težinom i dužinom od 230 cm, ovo je najveći ulov ovih dana na Gruži, ali biće ih još, jer zahlađenje vremena ih "tera" na intenzivno hranjenje.

Nenad je i pre tri godine imao ulov jednog soma od 65 kilograma, a za ovoga kaže da mu je najveći kapitalac u životu.

Mereći svoj ulov ovaj strasni ribolovac obećava još dobrih ulova jer kaže da kapitalac nikada ne ide sam. A do novembra ima vremena.

.........

Glas javnosti (18.10.2009)

Natura Online (19.10.2009)