NAĆI ĆEMO JE U DUBOKIM SNAŽNIM STRUJAMA REKA

Mrena - brkata i snažna

mrena

Oprezna je i snalažljiva u struji. Najbolje vreme lova ove ribe je u avgustu i septembru, a može se protegnuti i na oktobar, ako je vreme toplo a voda bistra, pa i u proleće ako je nizak vodostaj.

Piše Stevan Banković

Mrena (Barbus barbus) ima tamnozelena leđa, tamnozlatne bokove i beličast trbuh. Telo je izduženo vretenasto, usta velika i mesnata, a na gornjoj usnici su po dva mala brčića. Glava joj je šiljata, a oči malene. Na prednjem delu leđne peraje ima nazubljenu kost. Čvrsta je i snažna riba koja pliva čelom prema struji. Može da naraste do sedam-osam kilograma težine. Naseljava tekuće vode srednje Evrope. Živi u jatima i putuje za vreme mresta uzvodno. Noćna je riba i po danu se zadržava u strujama i talasima, a uveče traži hranu i po plićacima.

Osetljiva je na studen pa u jesen, čim vreme zahladi, mrena traži zaklone i pada u neku vrstu zimskog sna iz kojeg se budi tek nakon toplijih preletnih velikih voda.

Mresti se od maja do kraja jula, u jakoj tekućoj vodi, a ikru lepi po kamenju i šljunku. Malene mrenice se izlegu posle desetak dana i izlaze u manje pritoke i potoke dok ne porastu. Rastu prilično brzo.

Oprezna je i snalažljiva u struji. Najbolje vreme lova ove ribe je u avgustu i septembru, a može se protegnuti i na oktobar, ako je vreme toplo a voda bistra, pa i u proleće ako je toplo vreme i nizak vodostaj.

Najbolji rezultati lova postižu se predveče i zorom jer je, inače, mrena noćna riba. Naći ćemo je u dubokim snažnim strujama reka, uz strme i podlokane obale s peščanim dnom.

Meso mrene je puno sitnih kostiju, ali je ukusno i dobro. Za vreme mresta ne valja jesti ikru mrene jer izaziva proliv i grčeve. Meso nije štetno, a njen otrov u ikri je termostabilan i ne uništava se ni kuvanjem ni pečenjem.

Tehnika lova

Peca se uglavnom dubinskim sistemima. Zato mamac mora da bude na samom dnu, što znači da najlon s udicom treba dobro opteretiti olovom. Najbolji mamci za mrenu su glista, sir i kačamak.

Mrena grize oprezno i udica mora biti dobro pokrivena mamcem. Treba je brzo kontrirati čim se osete prvi udarci na udici.

Glas javnosti (25.10.2009)

Natura Online (26.10.2009)