ŠTA TREBA ZNATI O NAJČEŠĆEM PARAZITU RIBA

Bolest crnih fleka

bolest-crnih-fleka-kod-riba

Za razliku od prvog, treba znati da je parazit Metacerearia iz familije Heterophvdae opasan za čoveka i da ne treba jesti njime zaraženu ribu bez prethodnog kuvanja ili pečenja na najmanje 60º Celzijusa

Piše Stevan Banković

Ovo oboljenje riba nazvano po crnim flekama na njihovom telu. One imaju manje-više pravilan oblik trapeza i mogu biti na raznim delovima tela. Uzročnici oboljenja su metilji, koji u razvoju prolaze kroz više faza, uvek u telu drugog domaćina (kičmenjaka i mekušaca). Poslednja faza se, po pravilu, vezuje za čaplju.

Jajašca metilja dospevaju u vodu preko ptičijeg izmeta i razvijaju se u telu mekušaca, koji se njima hrane, u ovom slučaju to je jedna vrsta puža. Sledi razvoj repatih larvi, koje napuštaju domaćina (puža), dospevaju u vodu i razvoj se dalje vezuje za ribe. Tu prelaze u sledeću fazu razvoja, u kojoj se na telu riba javljaju tipična bubuljičasta (crna ispupčenja).

Veličina ovih crnih fleka je 1-4 mm, a onih okruglastih 0,6-0,9 mm u prečniku. Spoljašnji, crni deo ciste, zapravo, predstavlja odbrambenu reakciju ribe - domaćina.

Svako će lako poznati ove simptome, koji se mogu pojaviti na više od 50 vrsta riba.

U normalnim prilikama patološki uticaj ovog parazita je neznatan. On napada prvenstveno male ribe, koje u ekstremnim slušajevima skoro potpuno pocrne. Iako je parazit bezopasan za čoveka, veoma zaražene ribe ne bi trebalo otvarati iz higijenskih razloga. Bolesne ribe najčešće se mogu naći u kanalima za odvodnjavanje, močvarama i tresetištima.

Drugi parazit, uzročnik bolesti crnih fleka na ribama je Metacerearia iz familije Heterophvdae. Fleke koje nastaju usled njegovog prisustva u organizmu ribe su znatno manje, kao glava čiode. Usled toga, čak i u vodama u kojima je ovaj parazit odomaćen i raširen, ljudi ne obraćaju pažnju na sitne crne fleke i ne smatraju da su zaražene ribe bolesne. Misle, naime, da je to prirodna karakteristika tih riba. Ali, treba znati da su ovi paraziti opasni za čoveka i da ne treba jesti zaraženu ribu bez prethodnog kuvanja ili pečenja na najmanje 60º Celzijusa.

..........

Glas javnosti (25.10.2009)

Natura Online (28.10.2009)