ZLI GRČ

Tetanus

pekinezer-crtez

Često se deševa da pas iseče šapu ili ga, s proleća, "okite " krpelji. Sve to, na prvi pogled, izgleda bezazleno, ali... Tetanusni bacil stalno vreba. Nalazi se u zemlji, na predmetima zaprljanim zemljom ili ga, pak, krpelji nose u sebi. I upravo on izaziva teško infektivno oboljenje, u narodu poznato kao zli grč...

Pripremila Ana Milenković

Tetanusni bacil (Clostridium tetani) nalazi se u zemlji, na predmetima zaprljanim zemljom ili ga, pak, krpelji nose u sebi. I upravo on izaziva teško infektivno oboljenje, u narodu poznato kao - zli grč.

Ova bolest se ne prenosi sa životinje na ljude putem vazduha, ali se može preneti putem prljavih ruku. Ulazno mesto bakterije su razne povrede po koži i sluzokoži. Ovaj bacil ne može da živi u prisustvu kiseonika pa je najbolje ako je pas posekao šapu da je isperete sa tropostotnim hidrogenom koji možete naći u svakoj apoteci. U slučaju da je rana duboka obavezno se obrartite veterinaru radi vakcinacije psa protiv te bolesti.

Inkubacija bolesti (period od ulaska bakterija do početka ispoljavanja bolesti) iznosi obično od sedam do 14 dana. Za to vreme pas se ponaša normalno. Ovaj period može biti i kraći ili duži što zavisi od otpornosti organizma i drugih elemenata.

Tetanus počinje karakteristično: grčenjem vilice, odnosno mišića za žvakanje. Taj grč može biti toliko jak da se usta ne mogu otvoriti. Grčevi ubrzo zahvataju mišiće ždrela. Zato je gutanje otežano, a ponekad i nemoguće.

Ako kod psa primetite te simptome odmah se obratite veterinaru za pomoć. Ono što je važno napomenuti jeste da je ova bolest u većini slučajeva - smrtonosna.

Pošto je uvek bolje sprečiti nego lečiti, obezbedite vašeg psa nekom ogrlicom protiv krpelja, redovno pregledajte krzno, a manje povrede šapa dezinfikujte pre i posle šetnje.

Natura broj 11 (februar 1997)

Natura Online (5.2.2011)