četvrtak, novembar 14, 2019

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Crno na belo

crno na belo 

Još jedan zimski recept sa suvim gljivama. Ovog puta predlažem da to budu suve crne trube sa belim mesom.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete.  

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Carski luk

carski luk 01 

Posle kratke pauze ponovo radim. Zapravo, kako nije bilo mojih gljivarskih aktivnosti na terenu, a u kuhinji sam bio zauzet uglavnom slavskim poslovima, danas mi je pao na pamet jedan recept pa sam ga odmah isprobao. Bio sam zadovoljan onim što sam dobio… Rezultate tog mog kulinarskog "istraživanja" zato vam odmah i predstavljam.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete.

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Vegetarijanski lonac

vegetarijanski lonac 01

Umesto mesa u ovo jelo stavite suve gljive i dobićete pravi - vegetarijanski delikates. Normalno, ovde je moguće ubaciti i meso ali je moja izvorna ideja bila da se, ovoga puta, napravi nešto bez mesa i posno.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. pol

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete.

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Slatko od crne trube

slatko od crne trube 01     slatko od crne trube 03

Ovo slatko odlikuje se specifičnom aromom i svakako ga treba probati, ukoliko ste u mogućnosti. To neće biti slatko za svaki dan, ali će biti nešto što će svakog prijatno iznenaditi.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing 

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete.

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Gljive "saganaki"

Saganaki je grčki način pripremanja morskih plodova (probao sam nekoliko varijanti, uglavnom sa dagnjama) ali sam ja ovaj recept prilagodio gljivama. Ovo je još jedan vegatarijanski recept, mada, ako vam ostane za sutra, možete dodati malo mlevenog mesa (prethodno uprženog na malo luka) i još paradajza (najbolje pelat, a može i sok), te servirati kao prilog uz testeninu. Meni se jelo mnogo svidelo...

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete.

GLJIVARSKI RECEPTI

Omlet ala Odri Hepbern

omlet odri hepbern 01 

Ovaj recept sam pronašao u jednom napisu o gljvama, sa nekoliko drugih, takođe zanimljivih... Kada i gde je ovo objavljeno nisam suguran ali znam da je recept stariji od 30 godina i da je njegov autor Ivan Foht, poznati autor knjiga o gljivama. Nažalost, u svojim seljenjima izgubio sam te originalne članke ali sam ovaj recept dobro upamtio jer sam ga, uostalom, i sam veoma često spremao. U originalnom receptu su dati tartufi ali ne treba preterivati; uz ovaj omlet sasvim dobro ide i gljiva crna truba, koju, uzgred rečeno, zovu i sirotinjskim tartufom.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing