subota, avgust 24, 2019

 

RECEPTI SA GLJIVAMA

Piletina sa gljivama i rokforom

piletina-sa-rokforom

Za ovaj recept preporučujem sir Rokfor – odnosno drugi sir sa plavom plesni. Uz ovo jelo ide crno vino koje nema previše tanina, pre svega kaberne ili slično...

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Letnja mandža - samo takva

Ovo je jelo koje se može jesti i prstima tako što se hleb umače u sos i sa njim zahvati malo i mase. Verovatno je reč o jedinom jelu uz koje ću dati prednost pivu nad vinom, a razlog tome je što, uz gljive, ovde treba dodati i nešto roštilj kobasica, paradajza, obične i ljute paprike, crni luk, jaja, bosiljak...

Piše i priprema Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Taljatele sa gljivama i tikvicama

tagliatelle-sa-pecurkama-01

Preliv spremiti na sledeći način: na maslacu izdinstati luk, pa dodati tikvicu sečenu na štapiće i na kolutove sečenu papričicu. Zaliti mlekom u kojem su namakani vrganji (zajedno sa vrganjima) i dodati krupno sečene šampinjone...

Priprema i piše Vladimi Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Rendane tikvice sa gljivama 

Ovo veoma ukusno jelo, koje se sprema sa vrganjima i šampinjonima, ali i sa još dosta veoma bitnih sastojaka, na kraju treba zapeći u rerni oko pola sata. Praksa pokazuje da uz njega najbolje ide lagano i ohlađeno crno vino ili roze...

 Priprema i piše Vladimir Janić, dipl. ing 

 

GLJIVARSKI SPECIJALITETI

Palačinke sa vrganjima

Za četiri osobe ispeći osam palčinki, za koje ne dajem recept jer je opšte poznat, ali ovo što sledi niže sigurno će vam se dopasti...

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

TOPLA PREDJELA SA GLJIVAMA

Uštipci od goveđeg jezika sa suvim vrganjima

Oko dva sata kuvati jezik dok ne omekša u vodi u koju se dodaju tri kašike začina od sušenog povrća, glavice crnog i glavice belog luka, 15 zrna bibera, bosiljak i ruzmarin. Skuvani i ohlađeni jezik oguliti i iseći krajeve, sredinu jezika iseći na kolutove debele oko pola centimetra...

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing