Gljivarski recepti
GLJIVARSKI RECEPTI
Pasta fažoli
(Testenina sa pasuljem)
Za naše pojmove pomalo neobičan recept; zapravo prvu verziju ovog jela probao sam davno u Dalmaciji, a ovo bi bila moje interpretacija jer sam u recept ubacio malo gljiva. Važna napomena: mnogo je ukusnije ako koristite skuvan čorbast pasulj "od juče", nego samo pasulj iz konzerve...
Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 877
GLJIVASKI RECEPTI
Harambašin lonac
Za ova jelo potrebno je malo mašte, nešto kopriva, sezonskih gljiva, goveđeg bujona, malo kačkavalja i više začina. Evo kako se sprema ovo ukusno jelo…
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 1256
GLJIVARSKI RECEPTI
Ajmokac sa crnom trubom
Neko bi uz ovaj ajmokac servirao, možda, kiselo mleko ili pavlaku, ali ja ga volim i tako, bez ikakvog dodatka. Može biti čorba pre jela, a može biti i obrok-čorba odnosno glavno jelo. Uostalom, doda se malo više mesa i eto - ukusnog jela.
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 1563
GLJIVARSKI RECEPTI
Pileći bataci sa crnom trubom
Ove batake servirati uz pire od graška i lagano crno vino. Ali, prethodno, evo recepta kako spremiti ovaj specijalitet…
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 1449
GLJIVARSKI RECEPTI
Klajsterone
U vodi namočiti suvu crnu trubu bar jedan, bolje dva sata. Ocediti namočene gljive i sitno ih naseckati. Vodu zagrejati neposredno do ključanja i izmešati sa brašnom… ipak, pročitajte ceo tekst kako spremiti ovaj izuzetan i neobičan slatkiš...
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 1560
GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Mariniranje gljiva
Ukoliko imate sreće da naberete dovoljnu količinu čvrstih vrsta (razne mlečnice, mladi vrganji, jesenje žilavije vrste, kao i vrste koje rastu na drvetu), preporuka bi bila da jedan deo marinirate, odnosno ukiselite, kao što se kisele krastavci ili turšija...
Piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 2755
GLJIVARSKI RECEPTI
Čorba od praziluka i suvih gljiva
Ovo je jedna varijanta čuvene francuske supe od luka, normalno, u mojoj interpretaciji. Nadam se da će vam se svideti…
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 2074
GLJIVARSKI RECEPTI
Bukovače za studente (ili na američki način)
Ovo jelo sam napravio sa svojom ćerkom. Naslov je njen ali i osnovna ideja. Doduše, da sam se ja pitao ovaj recept bih nazvao Bukovača na američki način. Zašto? Odgovor se nalazi u tekstu…
Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing
- Napisao: Vlada Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 2374
ZDRAVO I STARINSKO SRPSKO JELO SA GLJIVAMA
Bungur
U knjizi "Kuvar zdrave hrane naših baka i dedova", autora Jovana Maksimovića, našao sam recept za jelo "bungur". Autor navodi da je recept za to jelo zabeležio učitelj Jeremija Pavlović iz Kragujevačke Jasenice u svojoj zbirci narodnih umotvorina, pa dalje navodi da je to jelo prastaro (u odnosu na XIX vek) te da se smatra za slavsko i veoma izdašno (ovo poslednje mogu i sam da potvrdim). Originalni recept sam nešto izmenio, a verovatno ćete prepoznati koje su moje izmene, mada smatram i izvorni recept veoma dobrim posebno ako se uzme u obzir činjenica da je reč o vremenu kada većina današnjih namirnica nije bila poznata našem tadašnjem narodu. Takođe, u originalnom receptu koristi se pšenica a ja sam se opredelio za ječam, mada, sa stanovišta ukusa, nema bitnije razlike.
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete.
- Napisao: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 3363
Registrujte se da bi videli ceo članak …
GLJIVARSKI RECEPTI
Testenina sa suvim gljivama i kiselim kupusom
Ovo je modifikacija poznatih flekica sa kupusom ali osavremenjena… Jer, danas malo ko ima vremena da razvlači testo pa predlažem da to budu kupljeni makaroni, grkljančići, taljatele, tarana… Međutim, ako vas to ne mrzi, a što bi možda bilo i najbolje, napravite, kao nekada naše mame i bake - klasične flekice.
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete.
- Napisao: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 1602
Registrujte se da bi videli ceo članak …
GLJIVARSKI RECEPTI
Pileće iznutrice sa suvim gljivama
Ovo je možda najbolji način na koji sam do sada spremao pileće iznutrice. Mada, za pileće "bubce" ima i recept bez gljiva koji je vrhunski… Ali, pre toga, da ipak objasnim ovaj recept.
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete.
- Napisao: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 1553
Registrujte se da bi videli ceo članak …