RIBOLOV
Mesta gde se riba najčešće zadržava
Veliki belutak na sredini tekuće vode razbija površinu i stvara miran zaton sa uzburkanom vodom iza sebe, gde se ribe obično nalaze tražeći hranu na presecima vodene struje. Ali, ima još mnogo mesta gde se riba najčešće zadržava...
Piše Aleksandar Ardeljan
- Detalji
- Pregleda: 3160
Pročitaj više: Mesta gde se riba najčešće zadržava
RIBOLOV
Mamci koji gmižu
Koju glistu tačno izabrati za određenu ribu kao mamac? Baštensku, kišnu, crvenu, žutoprugastu, đubretarku, ritsku crnu ili durdubak glistu?... Odgovor nije lak. Zato pročitajte tekst koji sledi...
Piše Stevan Banković
- Detalji
- Pregleda: 2871
Pročitaj više: Mamci koji gmižu
ŽIVI U NIZIJSKIM VODAMA CRNOMORSKOG SLIVA
Kečiga: Nosonja sa dna
Živi u nizijskim vodama crnomorskog sliva, u rekama koje se ulivaju u Kaspijsko, Crno i Azovsko more, odnosno u Ladoga i Onega jezera. Kečiga naseljava sve reke evropske Rusije i Sibira, a kod nas je ima u Dunavu, Savi i Tisi mada je sve brojnija i u Velikoj Moravi.
Piše Stevan Banković
- Detalji
- Pregleda: 3578
Pročitaj više: Kečiga: Nosonja sa dna
PRAVA SU POSLASTICA ZA SOMA I MANIĆA
Rovac - gospodar đubrišta
Rovci su prava poslastica za soma, manića ali im ni krupan šaran neće odoleti. Hvataju se vlo jednostavno prekopavanjem stajskog đubrišta gde ćete videti sve generacije na okupu. Za mamac se najčešće koriste leti...
Piše Stevan Banković
- Detalji
- Pregleda: 5959
Pročitaj više: Rovac - gospodar đubrišta
NAJVIŠE SE LOVI NA GLISTU, HLEB ILI TESTO
Bodorka
Ovo je najčešće prva riba koju ribolovac-početnik ulovi kod nas. Toliko je česta u našim vodama da je svako poznaje. Rado ide na udicu i lovi se tokom cele godine.
Piše Stevan Banković
- Detalji
- Pregleda: 3380
GLADAN NE PRAŠTA NI SVOJOJ SABRAĆI
Bucov
Bucov, bolen ili belun, takođe pripada šaranskom rodu. Po načinu ishrane, međutim, svrstan je u grabljivu ribu, koja dok je mlada živi u jatima. Kao i sve grabljivice vretenastog je oblika sa izrazito visokim leđima i duboko usečenim repnim perajem.
Piše Stevan Banković
- Detalji
- Pregleda: 2672
ČITAOCI GLASA JAVNOSTI I NATURE PIŠU
Gružansko jezero
Procenjeuje se da je na ovoj vodi svakog dana 300-400 ribolovaca, a vikendom broj "dogura" i do hiljadu. Dobro radi sva bela riba, najčešće babuška i beovica (na crvića), bodorka i deverika, ali nešto sitnija...
Piše D. Cvetić
- Detalji
- Pregleda: 3278
Pročitaj više: Gružansko jezero
IMA JE U SVIM VEĆIM REKAMA GDE JE NJENA POPULACIJA SVE VEĆA IZ GODINE U GODINU
Babuška - riblji Džingis-kan
April mesec je već poodmakao i babuška sve češće dolazi na udicu. Na našim vodama to je riba čija populacija nezadrživo raste. Zato je treba je loviti što više.
Piše Stevan Banković
- Detalji
- Pregleda: 3792
Pročitaj više: Babuška - riblji Džingis-kan
TOPLIJI DANI SVE VIŠE MAME PECAROŠE NA VODU
"Bela" na sve strane
Na Tamišu kod Sakula i Barande lovi se bela riba, sitna babuška, dok su nizvodno, kod Sefkerina, Jabuke i Pančeva, na sitnog kedera i glistu, lovljeni krupni cverglani i banderi, a na kukuruz šećerac deverika. Kod Pančeva, na ušću Tamiša u Dunav, lovi se bela riba, najbolje bodorka i deverika.
Piše Stevan Banković
- Detalji
- Pregleda: 4163
JEGULJA
Grabljivica zakopana u mulju
Jegulja, iako se kod nas ređe nalazi, svima je dobro poznata riba pre svega po svom zmijolikom izgledu. Zbog toga je u mnogim krajevima ne smatraju ribom i ne koriste u ishranu. Međutim, osim što je lov jegulje zanimljiv i sportski atraktivan i njeno meso bez kostiju je veoma ukusno. Neki čak tvrde da oni koji često jedu ovu ribu imaju ne samo snažnu telesnu građu već i isto takvo - zdravlje.
Piše Aleksandar Ardeljan
- Detalji
- Pregleda: 9541
Pročitaj više: Jegulja - grabljivica zakopana u mulju
RIBOLOVCI IH NAJČEŠĆE KUPUJU, ALI SE MOGU I PROIZVESTI
Crvi - riblja poslastica
Sa porastom prolećne temperature vazduha i vode i ribe su sve aktivnije i apetit im raste. Cele godine, a naročito u ovo vreme, popularni crvići su na meniju rečnih riba. Pre svega bele ribe i babuške mada i ostele vole da ih sa apetitom - zagrizu.
Piše Stevan Banković
- Detalji
- Pregleda: 5907
Pročitaj više: Crvi - riblja poslastica