ponedeljak, septembar 16, 2019

 

AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 89: GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Blagva ili jajčara

ABM 89 str 57 

Blagva ili jajčara (Amanita cesarea) je najlepša i jedna od najukusnijih vrsta gljiva koja sa pravom nosi sva svoja imena, pa i ono latinsko (carska). Poznata je od davnina i pod nazivom knjeginja, gospa, rujnica... Zabeleženo je da je bila poznata i cenjena još u starom Rimu.

Tekst i fotografije Vladimir Janjić. dipl. ing

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Siva (pepeljasta) lisičarka

(Cantharellus cinereus)

gljiva siva lisicarka

Još jedna retka vrsta gljiva. Nalazio sam je, nekoliko puta, u vreme kada i na crnu trubu. Zbog površne sličnosti (samo gledano odozgo) moguća je zamena ove dve vrste ali neka vas to uopšte ne brine jer su obe jestive.

Tekst i fotografija Vladimir Janjić. dipl. ing

 

AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 88: GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

O otrovnosti gljiva

ABM broj 88 str 57

Mnogo puta sam ponovio, ali ću ponoviti opet: ne postoji univerzalan i siguran način za prepoznavanje otrovnih gljiva. Zato je oprez ovde uvek neophodan…

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

 

AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 87: GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Promenljivost boje i forme gljiva 

ABM Broj 87 str 57

Koji su faktori rizika pri određivanju vrste gljiva?

Tekst i fotografije Vladimir Janjić 

 

AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 86: GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Opšti opis gljiva 

ABM 86 str 55

Od ovog broja Agrobiznis magazin pokreće novu rubriku. Najpre ćemo govoriti o opštim ali ništa manje važnim stvarima kada je reč o našim gljivama: njihovoj građi, šeširu, cevčicama, porama, listićima, raznim oblicima, bojama, kožicama, dršci, prstenovima, manžetnama, ostacima ovoja, bazi drške, sporama, strukturi mesa gljiva, promenljivosti njihovih boja, ali i o njihovim mirisima, ukusima… Zatim ćemo govoriti o tome kako prepoznati i razlikovati opasne i otrovne gljive od onih jestivih i veoma ukusnih (pa i lekovitih)… Ovih drugih je, videćete, ipak, mnogo više u prirodi i od njih se mogu spremiti pravi gastronomski specijaliteti.

Piše Vladimir Janjić, dipl. ing, Agrobiznis magazin broj 86, april 2018, strana 55

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Bela pupavka

(Amanita verna)

gljive bela pupavka 01

Uvod za ovu OTROVNU vrstu mogao sam da prepišem iz svog članka o zelenoj pupavci ali nisam. Zapravo, verujem da je ova vrsta zaslužnija za ozloglašenost roda povojnjača (amanita) jer bela pupavka još više podseća na šamipinjone, pa je, verovatno, zaslužna za veći broj opasnih trovanja nego njena zelena (zelenkasta) sestra.

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing