sreda, jun 29, 2022

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Turkinja

ABM 118 str 57

Turkinja (Leucoagaricus Pudicus) je interesantna gljiva koja se može naći od proleća do jeseni, kada je i mnogo češća

Piše Vladimir Janjić (Agrobiznis magazin 118, strana 57)

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Panterova muhara

ABM 117 str 57 

Panterova muhara (Amanita pantherina) je otrovna vrsta i treba je dobro upoznati jer se time otklanja rizik eventualne zamene. Javlja se od proleća do jeseni po belogoričnim šumama. Ne spada u retke vrste i zato je ona veoma opasna gljiva jer izaziva teška trovanja sa često fatalnim ishodom. Znakovi trovanja nastupaju relativno brzo (posle 30 minuta) te to pruža priliku da se unesrećenom ipak blagovremeno pritekne u pomoć. 

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Bodljikava puhara

ABM 115 str 57 

Bodljikava puhara (Lycoperdon echinatum) ne spada u previše česte gljive na ovim prostorima ali se može, ponekad, naći u našim šumama. Interesantnog je oblika ali vam ne preporučujem za jelo. S obzirom na to da nije previše česta, ostavimo je zato neka raste...

Piše Vladimir Janjić (Agrobiznis magazin broj 115, strana 57)

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Čupava vrganjevka

ABM 114 str 57

Po izgledu i mikološki čupava vrganjevka (Strobilomyces strobilaceus) je interesantna gljiva, ali je sa gastronomskog stanovišta gledano - neinteresantna.

Piše Vladimir Janjić (Agrobiznis magazin br. 114)

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Ljutica, paprenjača, mlečnica, bela

(Lactarius Piperatus)

ABM 113 str 57

Ovim tekstom načinjemo porodicu mlečnica (Lactarius). Osnovna karakteristika porodice je prisustvo mleka - soka mlečno bele ili neke druge boje. Mlečnice su bliske krasnicama (Russule) a opšti opis i jednih i drugih je veoma sličan, s tim da je kod mlečnica prisutan već opisani sok - mleko.

Piše Vladimir Janjić (Agrobizni magazin broj 113)

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Glatkonoška

ABM 112 str 57

U narodu je glatkonoška (Boletus Queletii) slabo poznata vrsta gljiva. Najčešće je narod smatra za ludaru što ona svakako nije niti na nju liči. Gljiva je vrlo ukusna ali je neophodno voditi računa da je sirova otrovna (može izazvati stomačne tegobe) te da ju je neophodno, pre kozumacije, termički obraditi... 

Tekst i fotografija: Vladimir Janjić, dipl. ing (Agrobiznis magazin broj 112, strana 57)